NY BOK
Peo Rask
Lär känna Amazon
Black Island Books
Om tech-jättars makt i allmänhet och Amazons i synnerhet, har Peo Rask skrivit diskussions-boken "Lär känna Amazon".
Det är ett välkommet litet alster på drygt 100 sidor som både givit aha-upplevelser (hur lite jag visste) och samtidigt gjort mig förundrad och en smula rädd.
För en röd tråd genom Amazons historia från starten i Seattle i mitten av 1990-talet, är utpräglad vägran till att skriva kollektivavtal och en klar anti-facklig ideologi. Och där etablering sker: krav på skattelättnader och på löjligt låga energikostnader genom rabatter bortom rim och reson.
Facebook, en annan tech-jätte som etablerade en serverhall i Luleå 2011, är lite av samma skrot och korn. Tio år efter starten vägrar de fortfarande skriva på kollektivavtal för de anställda.
Vi får i boken en återblick i hur det lät och gladdes från kommunala beslutsfattares håll i Luleå när den nya tiden, genom Facebook, skulle komma till byn, förlåt stan. Och hur många jobb det skulle generera och avknoppningar som skulle ske, det var tummen upp och hej och hå. Det bidde ett 60-tal jobb, i alla fall till dags dato.
Men vad gör man inte för att få "fler arbetstillfällen"?
En hel del, allt utifrån tech-jättars kravlista för etablering. Klart är att städer, kommuner och regioner, världen över, ställs mot varandra och med det kan moral och etik riskera ställas åt sidan eller glömmas för att bli den utvalda när Jeff Bezos eller Mark Zuckerbergs företag kräver utrymme.
Dess framgångar är också en sorts tecken i tiden.
Hur ofta hör man inte: "Det var så enkelt och vilken snabb leverans och – framför allt sååå billigt det var."
Arbetsmiljön i lagerhallar eller i det vida grenverk som handlar om slutlig leverans av beställda produkter, får mig genom Rasks bok att tänka på modernt slaveri. Stress bortom all förnuft verkar vara vanligt. Kontroll genom gps-system där den anställde bara är en kugge, lätt utbytbar, där en ouppfylld kvot gällande sortering, packning med mera, osökt får mig att tänka på Chaplins film "Moderna tider".
Fort går det, säker snabb leverans sker – och kunden blir därmed nöjd. Så är affärsiden och så funkar det för det mesta. Och 150 miljoner medlemmar världen över i kundklubben Amazon Prime klagar inte.
Jag har strukit under mycket i "Lär känna Amazon", en bok som i början kändes lite hackig att läsa på grund av namn och dito inskjutna tidsangivelser inom parentes.
Den kanske borde haft röda pärmar eftersom det är en liten stridsskrift som också berättar om motstånd mot dessa jättar till privata företag vars verksamhet bakom skyltfönstret långt ifrån alltid är vacker, och borde skärskådas i öppen och kritisk miljö.
"Lär känna Amazon" är högst aktuell eftersom tech-jätten startade i Sverige i liten skala under 2020. Vad månde det leda till?