NY BOK
Lars Olof Lampers
Göteborg 65-07-29 – svensk kriminalhistorias märkligaste dag
Natur & Kultur
Kriminaljournalisten och författaren Lars Olof Lampers vill med boken "65-07-29" belysa det, som han tycker, märkligaste datumet inom genren brott och straff i Sverige. Med tillägget ouppklarade fall, där frågan vad som hände är olöst in i vår tid.
Det handlar om de tre händelser som kallas Grodmansrånet, Dahlsjöfallet och Konstnärssonen. Tre fall vars händelsekärna utspelas under sex timmar, klockan 14– 20, den 29 juli 1965 i Göteborg.
Under det tidspannet sker ett rån på Gamlestadsvägen, på annan plats i stan sätter sig tre unga män i en blå PV för att köra mot populära Åsa badstrand, och lite senare skriver en student i Båstad brev till föräldrarna och berättar att han ämnar lifta till en målarskola.
De tre männen, arbetarklasskillar, och konstnärssonen med mer burgen bakgrund, syns aldrig mer till. Ingen förstår vad som hänt.
Lars Olof Lampers växlar mellan de tre fallen, men boken domineras ändå av Grodmansrånet. De inblandades karaktärer växer fram under resan gång men följer ingen rät linje som leder till det på många sätt spektakulära bankrånet. Namnet på rånet springer ur att två av rånarna under sina förklädnader bar grodmansdräkt, eftersom flyktvägen skulle ske under vatten längs en å inte långt från brottsplatsen.
Lampers bok handlar om att återge det som hänt för mycket länge sedan. Varför just detta, undrar jag med jämna mellanrum. Okej, för att visa att folkhemmet redan då hade sprickor och att kriminalitet inte är företeelse anno 2000-tal.
De relativt många rånen under aktuell tid hade lett till den inofficiella utnämningen av Göteborg som en "farlig nattstad" och "brottets stad". Författaren hade gärna fått berätta mer om detta än bara på några rader. Kontext är kittet för att förstå tiden, speciellt när många år har gått.
Männen bakom Grodmansrånet träder under brottsutredningens gång fram som disparata karaktärer: En relativt förhärdad brottsling, en smågirig person med drömmar om stora engångssumman, och en tredje kille med svag jag-känsla som är psykologiskt instabil.
Om dessa tre nämnda fall samma dag skulle vara "den märkligaste dagen i Sveriges och Göteborgs kriminalhistoria", låter jag andra bedöma.
Den berättar det vi redan visste, att människan är outgrundlig.
Annars vet jag inte om boken gav så mycket.