Det förefaller som att Norrbottensteatern sökt både livrem och hängslen inför vårprogrammet. Den ärrade regissören Frej Lindqvist har engagerats och han har letat fram en långtidstestad publiksuccé. Michael Frayn skrev farsen "Noices off!" redan 1982 och den har uppförts på mängder av teatrar världen över och även blivit spelfilm med Michael Caine i huvudrollen i regi av Peter Bogdanovich. I Sverige har den satts upp på flera teatrar under 2000-talet, med titlarna ömsom "Rampfeber" och ömsom "Kaos i kulissen".
Så kan det då bli annat än en succé när Norrbottensteatern nu ger sig på denna pålitliga fars och med den brittiska humor som nästan alltid går hem i Sverige? Nja, den når inte riktigt ända fram. Det är inte så att ensemblen inte gör vad den kan av denna fars, det är rena maratonloppet de presterar i spring in och ut genom dörrar, upp och nerför trappor. Det är högt tempo, svetten lackar och det är nästan så att publiken tappar andan och inte hinner följa med i svängarna.
Handlingen utspelar sig kring en repetition och uppförandet av en teaterpjäs med titeln "Sardiner och snedsprång". Vi får följa denna pjäs i pjäsen tre gånger, framför och bakom scenen. Det som utspelar sig är skådespelarnas tillkortakommanden, en egensinnig regissör, kärleksprassel, uppgörelser och whiskyflaskor som vandrar runt bakom scenen.
Visst får vi skratta ofta under de tre akterna, för Norrbottensteaterns ensemble klarar uppgiften att spela en tempoladdad fars. Karin Paulin i rollen som hushållerskan som måste ha en lokal dialekt. På Norrbottensteaterns scen får hon bryta på finska, bära sardiner på fat och hon bär också stundtals upp detta uppsluppna skådespel. Men vi kan egentligen räkna in hela ensemblen, alla gör fina insatser.
Det hjälper tyvärr inte för att gå i mål med flaggan i topp. Kaos i kulissen känns inte färdig, ger intrycket av att ha kommit till lite för hastigt, att Frej Lindqvist inte haft tid för finslipningen, ge texten en chans mellan smällandet i de sju dörrarna.
Det är ju så med komedier att pauser ofta är avgörande för att uppnå den komiska effekten. Här ges inga pauser och då bär det inte ända fram till den fulländade komedin.
På den norrbottniska scenen har pjäsen lokalanpassats med spelorter för pjäsen i pjäsen som Haparanda, Arjeplog, Vittangi och Pajala. Det är rätt gjort och därför lika fel när det i andra stunder talas om pund och hushållerskan mrs Clacket (Karin Paulin) med en Londontidning i handen helst vill se förenade kungadömets drottning på tv och när Frederick Brent (Mats Pontén) i en annan scen bär på en lokal norrbottnisk dagstidning. Då blir det lite galet alldeles i onödan.