NY BOK
Philip Teir
J & B – Scener ur ett
skenäktenskap
Schildts & Söderströms
Jörn Donner var vid 50 års ålder på höjden av sin karriär. Superkändis i både Finland och Sverige. Utsedd till Finlands sexigaste man. En man med mycket stort ”ego”. Bitte Westerlund var 22 år när hon på en studentfest i Helsingfors mötte Jörn Donner. Hon var lantbrukardotter från Karis, journaliststuderande och socialt begåvad. Han var alltså 28 år äldre, gift och hade fyra barn från olika relationer. När de träffades var han fortfarande gift med Jeanette Bonnier, som han hade träffat under sin Sverigevistelse.
Under sina nästan 40 år tillsammans fick paret två söner, Daniel -88 och Rafael -90. De bodde i Helsingfors och Bromarv, plus en sejour i Los Angeles. I januari 2020 avled Jörn Donner på sjukhus i Helsingfors. Philip Teir, som hade en flerårig kontakt med Jörn Donner, har nu intervjuat Bitte Westerlund och sönerna samt andra uppgiftslämnare, vilket lett fram till boken ”J & B – Scener ur ett skenäktenskap”.
Bitte kände inte till en plastkasse med tusentals fotografier och negativ som Jörn Donner hade stuvat undan i ett skåp i sin arbetslägenhet på Norra kajen. Fotona dokumenterar Jörn Donners resor på 1950- och 1960-talen, dessutom fanns här bilder på viktiga kvinnor i Jörn Donner liv och det var ett stort antal. Flera av dem hade han fortsatt kontakt med, bland annat via mejl vid sidan om förhållandet med Bitte. Hon kom att personligen ta kontakt med flera av kvinnorna för att begripa sig på den man hon levt med i nästan fyrtio år.
Så här kunde det gå till: ”Efter Jörns död bestämmer sig Bitte för att ringa H. De pratar i telefon i två timmar. De bestämmer sig också för att träffas i Stockholm, för det skulle fortfarande finnas mycket att prata om. "Hela boken om Sverige handlar om mig", säger H torrt. Bitte frågar varför H och Jörn inte gifte sig trots att de länge varit älskande. "Man kunde inte leva med Jörn, han var så svår", säger H. Hon berättar att han fick en inbjudan från Jörn till sjukhuset söndagen strax före hans död och att han skulle ta farväl då. Hon säger också att det hade varit väldigt pinsamt om Jörn hade dött i den lånade lägenheten där de skulle träffas på fredagen samma vecka, alltså dagen efter Jörns död. Bitte och H utbyter e-postmeddelanden och bilder."
När Bitte alltså får tillgång till Jörns dator och uppmärksammar hans utländska kontakter visar det sig bland annat att han och H. hade 520 brev i mejlkorgen. De sista en vecka före hans bortgång.
Bitte Westerlund hade alltså sitt ursprung i lantliga förhållanden. Hon grundade Slow Food Helsinki-organisationen och var taleskvinna för Slow Food Västnyland. Hon skrev en bok om kompostering. Ekologisk hushållning och kompostering var emellertid inte Jörn Donners ”grej”. Han vägrade till och med att kissa på komposten (guldvatten i komposteringskretsar) på lantstället för att ge den extra näring.
Till slut bidrog Jörn i alla fall till Bittes kompost i en gest som visade att också Bitte kunde vara envis. Eller ska vi snarare tala om den lite speciella humor som hon delade med Jörn. De tyckte bägge om att chockera.
Enligt Jörns önskan strödde Bitte och sönerna hans aska i havet – men inte all aska. En fjärdedel hade hon lagt undan för att strö i komposten.
Jörn Donner lever alltså vidare genom sin rika litterära produktion – men också som en del av det naturliga kretsloppet i Bittes odlingar.