NY BOK
Isak Lidström
De sista bödlarna
Natur & Kultur
Det är bödeln som får verkställa den yttersta ondskan, som är odödlig och aldrig ska få vila från sitt värv. Så skrev Pär Lagerkvist i romanen ”Bödeln”. Lidström har valt att ge sin bok om den yttersta ondskan titeln ”De sista bödlarna”. Det kanske är vågat i en tid när vi varannan dag får höra om nya straffskärpningar.
Lidström skildrar landets alla skarprättare från nord till syd, deras personligheter och avrättningar som ibland blev omtalade. Han har valt de sista skarprättarna och tiden från mitten av 1850-talet till 1921, då Sverige avskaffade dödsstraffet i fredstid. Ofta handlar det om tragiska figurer och många av dem har svårigheter att stå ut med det yrke de valt. Spriten är ofta bedövningsmedlet före och efter förrättningarna.
Skarprättaren hade drängar, lika föraktade. De bistod skarprättaren och fick göra det ingen annan ville göra, som att slakta, flå eller kastrera hästar, på galgbacken begrava dem som tagit sitt liv, hålla gatorna rena från kadaver efter döda katter och hundar. Ingen ville veta av dem. Gick de in på en krog flyttade alla sig bort. Hans tallrik och glas slängdes bort efter måltiden.
Isak Lidström har forskat kring denna yrkeskårs upplösning och berättar initierat om bödlarna runtom i landet. Där finns namn som får läsaren att haja till. Skarprättaren med efternamnet Gyll kom från Vasa i Finland och blev skarprättare i Umeå efter att ha arbetat som dödgrävare och profoss, den som utdelade spöstraff.
Jacob Gyll tillhörde gruppen skarprättare som gömde sig i en riskoja innan avrättningen verkställdes. Han hade Västerbotten och Norrbotten som det område där han halshögg dödsdömda, senare också Västernorrland. Han fick beröm, eller som Tidning för Westerbottens och Norrbottens län skrev: ”Exekutionen förrättades blixtsnabbt af mästermannen Gyll”. I hans högra öra hängde en skarprättarbila av renaste guld.
Efternamnet Gyll skulle återuppstå långt senare. Sören Gyll, född i Skorped i Västernorrlands län, var en framträdande man i näringslivet under 1980- och 1990-talet, bland annat vd för Volvo och ordförande i Svenskt Näringsliv. Om honom skriver inte Isak Lidström, men släktforskarna vet berätta att Sören Gylls farfarsfarfarsfar var skarprättaren Gammel-Gyll.