Imponerande romanbygge om en tid med ”fri kärlek”

Hemmafrun Phyllis är huvudperson i Tessa Hadleys nya roman "Fri kärlek". Hon är kring fyrtio, har två begåvade barn och en ömsint och klok make.

"Tessa Hadley behärskar det episka hantverket så väl", skriver NSD:s recensent om hennes roman "Fri kärlek".

"Tessa Hadley behärskar det episka hantverket så väl", skriver NSD:s recensent om hennes roman "Fri kärlek".

Foto: Carlotta Cardana

Recension2022-01-24 07:07
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

NY BOK

Tessa Hadley 

Fri kärlek 

Översättning: Marianne Tufvesson

Wahlström & Widstrand

En kväll superar de med Ricky, en klipsk, bildskön tjugoåring som öppet visar att han föraktar deras borgerliga livsstil och värderingar. Vid mötet med honom inser Phyllis plötsligt att "all hennes frejdiga resignation" är "hyckleri, ett rent självbedrägeri". 

Det hela slutar oväntat med att Ricky och Phyllis förenas i en våldsam och oväntad kyss när de för ett ögonblick blir ensamma. "Den blytunga åtrå som likt ett lod for genom hennes kropp möblerade om allting inom henne." 

Vi får ta del av hennes tankekaos och strax därefter byter Hadley fokus och vi flyttas in i Ricky.  Han är attraherad och rädd. 

Sedan skiftar Hadley perspektiv igen och vi får veta vad som far genom den sextonåriga dotterns hjärna. Hon avskyr Ricky. Däremot är Phyllis make förtjust i honom. 

Hadley arbetar genomgående så: hon belyser episoder, möten och samtal men också laddade händelser och vändpunkter genom att låta perspektiven snurra mellan de inblandade. 

Det gäller förstås att inte proppa läsaren för full med tankereferat och den sortens "inre information". Men Hadley behärskar det episka hantverket så väl att själsanalyserna i stort sett omärkligt byggs in i berättelsen.  

Och granskar man de delarna närmre ser man att berättarrösten ändå ligger bra nära de olika personernas egna tankeströmmar – även om de är stiliserade och nedsänkta i referat.  

Phyllis är sorglös och känner ingen skam när hon sedan blir Rickys älskarinna. Hon ljuger "glatt och obehindrat, det bekommer henne inte." Men hon märker att när hon är hos Ricky befinner sig "hemmet i fritt fall". 

Efter en tid lämnar hon ändå familjen och flyttar in i Rickys grundligt ostädade och sunkiga lya. Där pågår fester och hetsiga diskussioner dygnet runt, man röker på, dricker våldsamt och faller i sömn eller i någons armar. 

Vietnamkriget rasar. Phyllis möter andra världsbilder och en ny kultursyn. Men hon inser också att hon "inte kan förändra sitt eget liv utan att rasera sina närmastes".

Inom sig bär hon på två olika rum, hustruns och älskarinnans, tänker hon, och "bara hon har nyckeln till båda". Men hon anar att hon längre fram måste utrymma ett av de där två rummen. Eller ska hon kanske skaffa sig ett nytt, eget? 

Också bygget imponerar, även om det snuddar vid det incestuösa. Men de här täta berättelserna om "fri" kärlek kastar ett skevt ljus över tiden och människorna.