TEATER
Orlando
Av: Virginia Woolf
Dramatisering: Sarah Ruhl
Översättning: Sara Stridsberg
Regi: Stefan Metz
Scenografi: Mona Knutsdotter
Kostymdesign: Alejandro Tarragüel Rubio
Mask/peruk Isabel Löfgren Roberts
Kompositör Tomas Isacsson
Norrbottensteatern
Premiär 22 oktober
Handlingen spänner över 400 år, från 1500-talet in i 1900-talet. Under den perioden får publiken följa Orlando genom miljöer och tidsepoker.
I första akten möter vi den unge Orlando i manlig skepnad, utsökt spelad av Linda Wincent, känslofyllt och med härlig humor – det bokstavligen sprakar om Lindas naturliga spel. Orlandos ruelser och blandningen av humor och känsla mejslar fram den unge mannen som försöker sig på och hoppas bli en stor poet. Den stämningen håller i sig genom hela föreställningen.
I stället för att lyckas med poesin blir Orlando upptäckt av drottning Elisabeth I av England, suveränt spelad av Therése Lindberg, och han blir hennes odelade gunstling vid hovet. Orlandos hopp om att bli poet grusas och han är inte riktigt bekväm med sin drottning och hennes kärlek till honom.
Plötsligt en vinterdag uppenbarar sig kärleken i skepnad av den undersköna ryska prinsessan Sasha, en skridskoprinsessa som flyger fram på vinterisen, spelad av Maja Runeberg. För första gången i sitt liv upplever Orlando den stora, allt överskuggande kärleken.
Sagan mellan de två för dem till Konstantinopel där Orlando blir ambassadör. Men en dag är Sasha inte längre där och Orlandos chock lägger honom i en flera dagar lång dvala. När han till slut vaknar är han förvandlad till kvinna.
Alla som läst Virginia Woolfs roman kan känna igen berättelsen om Orlandos könsbyte. I andra akten levererar Linda Wincent en superb kvinnlig Orlando i en fin blandning av humor och allvar i samspel med hela ensemblen.
En stor eloge till alla inblandade i denna underbara föreställning. I tider som dessa behöver vi ”matas” med det kloka, inkännande och begåvade så att vi orkar bli positiva medspelare i det som är odelat viktigt för att vår värld ska vända till det bättre. Kulturen är och förblir en hörnsten som är alldeles nödvändig i samhället och vi bör värna om den med alla till buds stående medel.
Virginia Woolfs ”Orlandos resa genom århundradena” skildrar en av litteraturens mest udda och omdiskuterade huvudpersoner. Genom att upphäva tid och kön skrev hon en roman som blev en av våra största klassiker och som ständigt finner nya läsare.