Guidebok i spåren efter andra världskriget

Visst kan man gruppera historiska fakta på många sätt. Det kan röra sig om årtal i parti och minut i tidsmässig följd. Det kan vara hur människor hade en mera fredlig och bortglömd tillvaro utan att historikerna uppmärksammat allt detta fattigfolk.

En ursprungligen tjeckoslovakisk stridsvagn m/37, som ingår i Bodens pansarsamling hos Föreningen P 5, finns med i Lars Gyllenhaals reseguide med 200 svenska sevärdheter från andra världskriget, från Helsingborg till Haparanda.

En ursprungligen tjeckoslovakisk stridsvagn m/37, som ingår i Bodens pansarsamling hos Föreningen P 5, finns med i Lars Gyllenhaals reseguide med 200 svenska sevärdheter från andra världskriget, från Helsingborg till Haparanda.

Foto: Lars Gyllenhaal

Recension2020-07-08 06:12
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

NY BOK

Lars Gyllenhaal

200 svenska sevärdheter från andra världskriget

Lind & Co

Tag ett exempel: Vi har Sara Lidman och Missenträsk där skildringar som ”Tjärdalen”, ”Hjortronlandet” eller ”Nabots sten” beskriver litterärt en verklighet, där skogen, timmerkörningen och nyodlingen får ge livets nödtorft. Eller det kunde röra sig om andra sysslor. Järnbanebygge lika med Norra stambanan liksom beredskapssoldater i mängd visar på allt detta nya.

Vedeldning, fårskinnskläder och tbc hörde till vardagen i denna del av det exotiska Norrland. Där blev de militära spåren egentligen inte speciellt talrika. Ibland talas om inemot 100 000 soldater som blev förlagda till gränslandet i öster. Dit hörde naturligtvis Bodens fästning. Det var Tyskmagasinen i Karlsvik nära Luleå, det var invalidtåg via Torneå, tyska konsuler i Luleå eller nedskjutna tyska flygplan, eller minnet av den svenska överskeppningsövningen i Armasjärvi som kostade 46 liv. Allt detta är minnen från snarast sentid och nutid samlade på Försvarsmuseet i Boden.

Gyllenhaal har tidigare talat om ungefär samma tid. Nämn bara ”Andra världskriget i Sverige”, ”Svenskar i strid mot Hitler” samt ”Tyskar och allierade i Sverige”. Om vi jämför de tre tidigare böckerna så finner man delvis ett nytt grepp: snarast ett antal uppslagsord. En del är ur källkritisk synpunkt kanske något löst i konturerna, men varför inte.?

Styrkan i Gyllenhaals text ligger i att alla dessa fakta har sammanställts till något av en guidebok för den som vill fördjupa sig. Den flitige bokläsaren får sig serverat en rad sakuppgifter för hela landet och kan själv söka sig vidare. Det rör sig kanske inte bara om konsuler eller utländska officerare på stadens gator. Sakmässigt är det ett stort hopp mellan militärer på ”toppen” och de som rör sig på menig nivå i skyttevärnen. På något sätt har dessa grupper ändå kunnat föras samman. Vad han åstadkommit har reducerats till ”sevärdheter” i ett större sammanhang. Vi har därmed fått en svensk version av andra världskriget, eller en studiebok för de som vill ge sig ut på strövtåg.