Ett pågående monument till bortglömt hantverk

Under takåsarna i Havremagasinets omfattande sommarutställningar "Kollektivet" finns ett konstprojekt som hyllar det bortglömda hantverket.

I Havremagasinet finns Elina Juopperis verk som görs av ranor som konstnären samlat under 20 år.

I Havremagasinet finns Elina Juopperis verk som görs av ranor som konstnären samlat under 20 år.

Foto: Marcel Köppe

Recension2023-07-29 07:55

Konst

Elina Juopperi

Heritage

Havremagasinet Länskonsthall

27 maj – 24 september

Vad är ett monument? Är det inte så att om monumentet raseras och ständigt måste byggas upp igen då påminns människan om och om igen om vad det är som ska minnas? 

 Minns ni ranorna som prydde mångas hem för några decennier sedan? En handvävd ull-rana i vackra starka färger var ett riktigt smycke för hemmet. Men med tiden ändrades inredningsmodet och ranorna belv hopplöst ute. Man kan tänka sig att många ändå inte ville se ranorna slängda på soptippen och istället lade undan dem. Det är ju ändå gediget hantverk tänkte man nog. 

Under takåsarna pågår ett slags monument över kvinnors handarbete. Konstnären Elina Juopperi från norra Finland bygger upp en perfekt kub av hundratals ranor som hon samlat. Sedan konstprojektet startade har Juopperi fått otaliga till skänks. 

Det varsamma staplandet har något gemensamt med det hantverk som omsorgsfullt utfördes när var och en av ranorna vävdes, tänker jag och orden "långsamhetens lov" dyker upp i mitt huvud. 

Konstnären klipper inte ranorna för att måtten ska stämma. Nej, efter utförd ran-skulptur rullas vävarna varsamt och transporteras till nästa utställningsplats.

Kubens mått 180 cm är förresten hämtade från Leonardo da Vincis berömda teckning "Vitruvianske mannen" av en manskropp inskriven i en cirkel och en kvadrat som skulle avbilda en människas ideala proportioner. Gammalt tillbaka användes faktiskt de vävda ullranorna som värmande täcken och är ju på sitt sätt anpassade efter människors kroppsmått.

Juopperi har samlat ranor under mer än 20 års tid och vittnar om den glädje många känner att få donera ranorna så att de kommer till användning. Den givare som så önskar kan även få sitt namn inristat på en plakett.

Man kan ana att Elina Juopperi, som inte vanligtvis gör konst där hantverket är huvudsaken, har en personlig koppling. Elina är från norra Finland, inte olikt norra Sverige, där vi ser hur vårt hantverkskunnande och hantverkstradition faller i glömska.

"Heritage" är ett av Juopperis två verk på Havremagasinet. Det andra, en videoinstallationen "There Must be Another Way" berör frågan om vattenkraftindustrins konsekvenser för natur, kulturarv och samhälle. Också ett tänkvärt verk.

Elina Juopperi är född och uppvuxen och är nu verksam i norra Finland efter att ha konstutbildat sig och bott i Paris. 

Donera en rana? Så gör du

Vill du donera till Elinas Juopperis samling av ranor? Har du någon eller några ranor hemma du inte har användning för. Elina tar emot donationer av ranor till sin samling och konstnärsskap. Ta med den/dessa till Havremagasinet, lämna ditt namn, kontaktuppgifter och lite kort information om ranan/ranorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!