NY BOK
Åke Flygare
Den engelske äggsamlaren i Tornedalen
Arktishälsan förlag
Åke Flygare, läkare och ornitolog i Vittangi, debuterar med en bok om en av dessa 1800-talsornitologer. Det är inte en norrbottning, även om fågelskådandet utspelar sig i Tornedalen. I stället den förmögne engelsmannen och läkaren John Wolley, som 1853 reser till Tornedalen och upprättar sitt läger i Muoniovaara. Där avlönar han lokalbefolkningen i fågel- och äggjakt och de ger honom namnet ”Äggherren”, på finska ”Munaherra”.
Denne Wolley hade adligt ursprung och studerade vid Eton och Cambridge och bodde vid Trinity college. Helst befann han sig ute i naturen och samlade på insekter och fågelägg, men han klarade sin läkarexamen. Hans intresse växer för nordliga Sverige. Han vill forska om häckningsförhållandena i Lappland.
John Wolley tar med sina två tolkar plats i Forsströms handelshus i Muoniovaara. Det blir hans bas i byn som bara har tre gårdar. Han drar snabbt i gång äggsamlandet med hjälp av lokala krafter och skickar de eftertraktade äggen till London där de säljs till höga priser på auktion. Äggsamlarna är många och välbeställda. Och inte bara äggen, de dödade fåglarna såldes också och stoppades upp. Ibland sköts fåglarna för att bevisa äggens äkthet.
Sidensvansen och dess ägg blir särskilt värdefulla. I mars 1857 visas två bon och två vuxna fåglar i praktdräkt vid Zoological Society i London. Det blir en världsnyhet. Ägg och fåglar skänks till museer och resten säljs på auktion till rekordpriser.
Nu var det inte bara John Wolley som tjänade pengar på att skjuta fåglar och plundra fågelbon på ägg. De goda priserna fick tornedalingarna att ge sig ut på jakt, och pengarna från fåglarna och äggen lindrade svälten under missväxtåren.
Det är en liten pärla som Åke Flygare åstadkommit om den engelske äggsamlarens fyra år i Tornedalen. Wolley gjorde sig inte bara pengar på fågelägg och fåglar. Hans ornitologiska forskning var seriös och lever kvar i ornitologiska kretsar. Sedan är det en annan sak att det han gjorde på 1800-talet alltsedan 1940-talet är förbjudet i Sverige.
John Wolley avled 1859 endast 36 år gammal och efterlämnade många plundrade fågelbon i Tornedalen. Ryktet säger också att han efterlämnade ett tvillingpar efter besök i handelshusets pigkammare, men något spår av tvillingarna finns inte i kyrkböckerna.