En gestaltning av Billquist som kommer från hjärtat

Att åskådliggöra en människas hela liv kan inte vara lätt. Men skådespelaren Karin Paulins gestaltning av sångerskan Ulla Billquist, Sveriges megastjärna under 1940-talet, i föreställningen "Köp hjärtan", känns hundra procent från hjärtat.

"Köp hjärtan" med Tomas Isacsson och Karin Paulin hade premiär på Norrbottensteatern på lördagen. "Föreställningen kan varmt rekommenderas i höstmörkret", skriver NSD:s recensent.

"Köp hjärtan" med Tomas Isacsson och Karin Paulin hade premiär på Norrbottensteatern på lördagen. "Föreställningen kan varmt rekommenderas i höstmörkret", skriver NSD:s recensent.

Foto: Magnus Stenberg

Recension2023-10-15 10:45
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

MUSIKTEATER

Köp hjärtan

Medverkande: Karin Paulin och Tomas Isacsson

Manus: Vanna Rosenberg i samarbete med Jonna Nordenskiöld

Regi: Vanna Rosenberg

Scenografi/kostym: Mona Knutsdotter

Mask: Isabel Löfgren Roberts

Premiär 14 oktober på Norrbottensteatern, Luleå

Talar vi om Karin Paulin endast som sångerska är hennes tolkningar av Ulla Billquists kända örhängen klockrena. Att Paulin har ett eget specialintresse för gamla tiders ikoniska sångerskor gör saken ännu bättre.

Tomas Isacsson vid pianot får kliva in och gör korta inspel i roller som äkta män, artistkolleger, skivbolagsdirektörer med mera. Paulin kan också med enkla medel levandegöra biroller genom att bara ändra dialekt och kroppsspråk.

I första scenen får vi se hur Ulla Billquist gått vidare till en annan sfär. Hennes självmord 1946, endast 39 år gammal, var gåtfull. En tom kudde låg bredvid på köksgolvet där hon hittades, där den dödliga gasen i spisen satts på.

Därefter rullas livshistorien upp. Också tidens värderingar och hur kvinnors situation var sätts i sitt sammanhang. Uppväxten med mor Gerda som blev änka med fem barn och fick klara sig själv, första kärleken, skådespelaren Fritiof Billquist, och de andra två äktenskapen – männen som Ulla Billquist sökte trygghet hos men som snabbt blev ohållbara. Turnén som fältartist under beredskapsåren, sjungandes ”Min soldat”. Dottern Åsa, köpet av Åsagården, en naturskön fristad för henne och dottern, sorgen när hon sålde den, branden i huset i det sista äktenskapet. Och slutligen, den stora, hemliga kärleken. Så mycket man får veta om Billquist, utan att det blir överlastat med fakta.

Porträttet som tecknas är övertygande. En tärande självkritik och känslan av att inte duga följde Ulla Billquist genom hela livet. Hon lärde sig aldrig att konkurrera eller att vässa armbågarna i en hård artistbransch. Grammofoninspelningar passade henne bättre för då slapp hon synas.

Ulla Billquist var en omåttligt populär och folkkär artist som levererade massvis med hitlåtar och hundratals skivor. Men sista tiden satt hon fast i ett slavkontrakt med skivbolaget Sonora, där det bestämts att hon bara skulle sjunga glada sånger. Billquists storhet var att hon kunde lägga in lite svärta och få den mest banala text att låta äkta.

I ”Köp hjärtan” är sångerna fint kopplade till Billquists livshändelser. Kärleken som var förbjuden och därför omöjlig får betydelse i raderna ”Varför försaka en enda liten stilla flirt? Stunden kommer kanske aldrig tillbaka” och blir plötsligt enormt rörande.

Efter premiärföreställningen togs regissören Vanna Rosenberg upp på scenen och såg märkbart tårfylld och lycklig ut. Skådespelaren Rosenberg har även skrivit manus tillsammans med Jonna Nordenskiöld.

”Köp hjärtan” spelas på Norrbottensteatern i oktober och december och går på Norrbottensturné under november. Den kan varmt rekommenderas i höstmörkret.