En frisk fläkt innanför fängelsets murar

Det är alltid kul att gå på en konstutställning där det finns mycket att se. Och det finns det verkligen på "Fängslande konst" i det före detta fängelset som i folkmun kallas Vita duvan.

Benny Englunds måleri och grafik en av många verk som kan ses på utställningen "Fängslande konst".

Benny Englunds måleri och grafik en av många verk som kan ses på utställningen "Fängslande konst".

Foto: Susanne Holmberg

Recension2021-08-12 06:40
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

KONST

"Fängslande Konst"

Vita duvan, Luleå

Konstnärer från Norrbotten

Pågår till den 26 september

Hela 47 Norrbottenskonstnärer deltar i utställningen så givetvis finns det både mer och mindre intressant konst att ta del av. Det finns de som har både originalitet och hantverksskicklighet och andra som inte kommit så långt, men har potential.

Många har använt cellerna ungefär som en utställningsmonter med konst/konsthantverk, visitkort och presentationsmaterial. Till skillnad från vanliga utställningar kan köpare här ta med sig verk ur utställningen innan den är slut. I korridorerna visas en mix av olika konstnärer.

Visst är byggnaden unik och har en atmosfär av historiens vingslag men ljusförhållandena rätt trista och de trähyllor som finns i en del av cellerna likaså. 

Påfallande många gör rakukeramik. Den ursprungligen japanska bränningstekniken kännetecknas av svartbränd lera och krackelerad glasyr. En som har konstnärlig hand med tekniken är Maria Berg. Hon har ett fint uttryck i sina små skulpturer. Om hon dessutom skalade bort alla symboler som till exempel peacemärket skulle det vara ännu vassare. 

Katarina Nilssons blyertsteckningar sticker ut trots att de varken är stora eller färgstarka. Två kaxiga tonårstjejer i samiska dräkter ses i teckningen "Kamp". Kristina Nilsdotters målning av en sovande person och en vit duva placerad intill tavlan är intressant.

Målningar av nakenmodeller av Baqer Hasan har en skolad klassisk stil. Färgstänk som delvis täcker lämnar öppet för egna tolkningar vilket är positivt.

Keramikern Lotta Kvist har länge skulpterat harar och de blir alltmer svulstiga och härliga i formen och formatet. Hennes utställningscell fylls av de långörade djuren, som antingen vilar lojt på en box eller står och spetsar öronen. Hon har även fått till ögonen så de ser riktigt levande ut. 

Medan Elisabeth Linna Perssons grafik har en naivistisk stil så har Karin Kemi ett mer seriöst tilltal. Samma kvinnoansikte återkommer i olika bilder och liksom genomborrar en med blicken, ett spännande konstnärligt grepp.

Trots små invändningar är utställningen ”Fängslande konst” väl värd ett besök. Initiativet, som dessutom innefattar några extra evenemang kvällstid, är en frisk fläkt.

Utställningen arrangeras av Konstnärer i norr, KIN, och Konstnärernas kollektivverkstad Luleå, KKV.