En fotbollens strulpelle vars levnadshistoria berör

"Han är både den skinande förebilden och det varnande exemplet. Han lyckas mot alla odds, men kastade samtidigt ändå bort sin talang", skriver Erik Niva i förordet till boken som han skapat tillsammans med huvudpersonen Martin Mutumba.

Tidigare fotbollsspelaren Martin Mutumba och sportjournalisten Erik Niva, uppvuxen i Malmberget, har tillsammans skrivit boken "Äkta hela vägen".

Tidigare fotbollsspelaren Martin Mutumba och sportjournalisten Erik Niva, uppvuxen i Malmberget, har tillsammans skrivit boken "Äkta hela vägen".

Foto: Mondial förlag

Recension2020-09-14 10:40
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

NY BOK

Erik Niva

Äkta hela vägen Martin Mutumba

Mondial förlag

"Äkta hela vägen" är en livshistoria som berör, och borde göra så även om man inte är intresserad av fotboll. För det är samtidigt en bok om Sverige och med hög aktualitet.

Martin Mutumba är född i Sverige med föräldrar från Uganda. Han växer upp i Rinkeby, Byn som han kallar den omtalade förorten i Stockholm. Eller än mer Orten, det ställe som finns djupast i hans hjärta och för vilken han helst spelar och ser sig som representant för. Det går som en röd tråd genom "Äkta hela vägen". 

Att älska Orten har många sidor som påverkar fotbollstalangen Mutumba. Inte minst när han som ung ska provspela för allsvenska AIK, en klubb han beskriver en hatkärlek till och där han får uppleva sina största stunder som fotbollsspelare (SM-guld 2009), men också känna rasism in på bara skinnet. Mutumba räds inte att med namn nämna dem han negativt blivit utsatt av, men på den positiva diton lyser Björn Wesström, i dag klubbdirektör i AIK fotboll, starkast. Vilket tålamod och vilka andra och tredje chanser strulpellen Mutumba ändå får av AIK, är en återkommande reflektion i boken. 

En annan är att huvudpersonen är motsättningar personifierad; hybris ena stunden, känslomässigt ner i källaren en stund senare. En överstegfinternas okrönte kung på Råsunda, ett liv i kriminalitet  när fotbollsspelandet går i stå. Sällan något mitt emellan. 

Mutumbas fotbollskarriär är en berg och dal-bana. Och innan karriären avslutas 2018 har han hunnit provspela eller spela i Finland, Spanien, Ungern, Turkiet, Iran. Eller i andra svenska klubbar, som Väsby i Superettan ("den kanske lyckligaste tiden"). Han hinner också med en sväng till Uganda för att spela i dess landslag, en upplevelse han beskriver som kaotisk.  

Den svenske Stagnelius diktade "Kaos är granne med Gud". Och med Martin Mutumba, skulle jag vilja tillägga. 

Är det inte kaos, galna upptåg eller verksamhet i lagens gråzoner, är det nåt annat. Den idag 35-årige tvåbarnspappan Mutumba hinner med vad andra kanske skulle hinna med hälften av under ett helt liv. 

Många gånger under läsningen blir jag förbannad över hans agerande, och hans super-ego känns stundom snällt i sammanhanget. Andra gånger blir jag berörd i hjärtat över äktheten och hans plötsliga insikt i stort och smått. Sen tycker jag om att vissa personer får sina fiskar varma, men att han också slösar kärlek över andra människor, fotbollsrelaterade eller utanför detsamma.

"Äkta hela vägen" är som sagt en bok med hög aktualitet. Eller som huvudpersonen säger med smärta apropå Sverige och Rinkeby idag: "Jag klarade inte av att hjälpa fotbollen ta över Orten. Jag var inte bra nog för att göra så att fotbollsplanen vann över gatan."