NY BOK
Hedvig Hedqvist
Estrid Ericson − en biografi
Norstedts
Estrid Ericson var kvinnan bakom affären, som hon gav det odödliga men enkla namnet Svenskt Tenn. Hon fick stor betydelse för svensk design då hon samlade framstående formgivare vars verk fyllde hyllorna i Ericsons butik.
Den främste av dem var österrikaren, arkitekten och formgivaren Josef Frank, en pionjär inom funktionalismen. I slutet av 1920-talet kom han i kontakt med Estrid Ericson och kom 1933 som landsflykting till Stockholm. Därefter arbetade han med möbel- och inredningsdesign och utförde möbler, tapetmönster och tygtryck för Svenskt Tenn.
Estrid Ericson är värd att lyfta fram och det har gjorts i tidigare bokverk. Nu är det dags igen i en biografi av Hedvig Hedqvist, men den borde Norstedts förlag ha refuserat. Det är mera en ren hyllningsskrift än en flerdimensionell biografi. Redan i inledningen proklamerar författaren: "Vi är många som förtrollats av hennes iscensättningar, från vackra små arrangemang till hela butikens inbjudande miljöer, och som dagligen umgås med ting som hon har formgivit eller initierat.”
Efter den inledningen förlorar den tjocka biografin sin eventuella lockelse. Den devota hyllningen fortsätter, sida upp och sida ner över denna fulländade människa. Det känns som en jättelång dödsruna i en morgontidning. Har förläggare och redaktör på Norstedts fullständigt saknat omdöme? Det är tråkigt att Estrid Ericson postumt utsätts för detta, att hon inte får vila i frid på kyrkogården i födelsestaden Hjo.