NY BOK
Tomas Blom
Emigrationen till Amerika
Historiska Media
Läsaren blir påmind om vilka oerhörda folkomflyttningar som skedde i slutet av 1800-talet, och tar också upp de viktigaste orsakerna, däribland ”Storsvagåren” 1867-1869, när svälten stod framför dörren hos mången familj. Man kan kalla dem för klimatflyktingar, om man vill applicera en anakronism på händelserna. Men olika faktorer samspelade, däribland väckelserörelsen. Syftet med boken, om jag uppfattar det rätt, är därför gott. Upplysa och lära.
Det är inte så väldigt länge sen som Sveriges historia omdanades så radikalt som skedde under emigrationsåren. Mottagaren av syftet är dock lite vacklande. Är det den som redan vet något om utvandringen, och vill veta mer? För det talar fördjupningarna om de religiösa rörelserna. Riktar sig framställningen till den som inte vet så mycket och vill bli mer vetande? Svaret är nog både och. Blom målar upp omgivande historiska faktorer till utvandringen, men gör också mer personliga nedslag om utvandrarnas villkor i det ”Nya landet”. I likhet med Moberg så gör Blom historien mer levande genom att ge individuella exempel. Några av de vittnesbörd om hur tufft nybyggarna hade det, med präriebränder och gräshoppor, saknar dock källhänvisningar, vilket hade varit tacknämligt, även om man inte betvivlar sanningshalten.
Blom breddar också framställningen med att lyfta fram att invandringen inte endast handlade om att hitta nytt jordbruksland, utan även om hur de växande industrierna i norr behövde arbetskraft. Industrialiseringen av ”Amerika” gick hand i hand med kolonialiseringen av prärien. Win-win för staten, men ofta inte för den enskilde. Författaren målar också upp hur man mot sekelskiftet 1800/1900 lockade yngre människor att emigrera, i hopp om att få bättre arbets- och livsvillkor.
Utan Amerikas behov av nybyggare/kolonisatörer, fabriksarbetare och ”hushållsnära tjänster”, så hade knappast den svenska emigrationen ägt rum. Arbetskraften och kolonisatörerna behövdes, för att bygga upp landet, och för att staka ut råmärken mot urbefolkningen. Redigeringen av bokens innehåll, som jag uppfattar det, visar dock att det är flera populärvetenskapliga artiklar som satts under ett paraply, men kanske inte ett konsekvent sådant.