NY BOK
Patrik Lundberg
Fjärilsvägen
Albert Bonniers förlag
Det var en blinkning till Édouard Louis då nyutkomna roman "Vem dödade min far?", i vilken Louis gjorde upp med det franska klassamhället.
Lundbergs text var en stark orsak till att han samma år blev nominerad till Stora journalistpriset i kategorin "Årets röst", och romanen "Fjärilsvägen" är en fortsättning på den texten.
Genom att beskriva sin uppväxt försöker Patrik Lundberg svara på varför mamma Ingrid Birgitta Lundberg dog, 67 år gammal.
Det är en berörande uppväxtskildring, skriven i du-form till Birgitta. En kvinna välfärdssamhället glömde, hon fick inte vara med på klassresan som många i hennes generation åkte på.
Fjärilsvägen är namnet på den gata Patrik Lundberg bodde på tills han flyttade hemifrån, men romanen ger oss även vetskap om hur Birgittas liv såg ut innan adopterade Patrik kom från Sydkorea.
På Fjärilsvägen hade Ingrid Birgitta Lundberg det ganska bra till en början. Men ekonomi är skört. När hon skiljer sig från maken, tillika Patriks pappa, Nils-Gunnar går hon ner i arbetstid och får mer att göra i hemmet. Hon gick in i den klassiska kvinnofällan helt enkelt.
Hon uppmanade Patriks lillasyster Paula att aldrig göra sig beroende av en man. Men strukturer är enklare att gå emot i teorin än i praktiken. För samtidigt som hon uppfostrade Paula till en självständig kvinna sopar hon vägen för Patrik, på sin egen bekostnad.
Verkligheten är ofta tydlig. Så även här. Exemplen på klass liknar skolboksexempel: På Patriks första sommarjobb blir han förvånad när kollegorna har lunchlåda med sig, eftersom han aldrig sett Birgitta ha det. Samtidigt blir Patrik inte en martyr, utan poängterar att familjen Lundberg inte ens var fattigast i Sölvesborg.
Lundbergs prosa är lätt att sluka. Det är en berörande kärleksförklaring. Man behöver inte vara känslig för att tårarna ska komma under läsningens gång. Men det blir inte för kletigt. Lundberg är också journalist och går sakligt igenom vilka politiska reformer som inte gynnade sådana som Birgitta.
Sådana som Birgitta, ja. Det har nämligen funnits, och finns, fler som hon. "Fjärilsvägen" är visserligen djupt personlig och privat, men ger på sätt och viss upprättelse till alla i Birgittas situation.
Romanen är också ett bevis på att klassamhället är högst närvarande än i dag.