KONST
Chuyia Chia och Linda Tedsdotter
"Jord"
Havremagasinet, Boden
Det har blivit alltmer vanligt att konstnärskåren tar på sig att bära bördan att varna om klimathoten. Och visst är det sant att konsten kan nå fram med budskapet där orden inte räcker till. Men risken är ändå att konsthallsbesöket endast blir en deprimerande upplevelse där det uppenbara sägs om igen.
Havremagasinets stora sommarutställning med samlingsnamnet "Jord" har bjudit in ett antal konstnärer och konsnärskollektiv att fritt tolka ordet "Jord", den mest grundläggande förutsättningen för vår fortsatta existens.
En del av konstnärerna tar sig an temat på ett positivt sätt och visar på hoppet, livskraften och kärleken till jorden. Andra skildrar ett liv efter jordens undergång, där vi får andas i gasmask och leva på konserver.
En av konstnärerna som lyckas beröra, utan att göra folk ledsna, är Chuyia Chia, en Göteborgsbaserad konstnär med rötterna i Malaysia. Hon har en serie verk placerade på skilda platser i byggnaden. I ett av rummen finns en labyrint samt en hängande matta av vetegräs. Detta har fått växa upp och vissna. Gräset, som tidigare i sommar var frodigt och grönt, är nu torrt och vissnat men en angenäm doft av hö fyller rummet. Det genomgående temat i Chias konst är vördnaden till det som växer och ger oss vår livsviktiga föda. Och hon uttrycker det genom att sjunga långsamhetens lov. I hennes tidigare performanceverk har hon till exempel målat risgryn ett och ett, bjudit besökare på vetegräsjuice som hon framställt på ett ceremoniellt sätt inför publik, virkat och sytt krigarrustningar i purjolök. Dessa exponeras nu på Havremagasinet, tillsammans med ett foto där hon bär rustningen. Och i stället för svärd, en spade. Som en krigare för planeten. Här finns också interaktiva verk där publiken kan skriva ord på naturstenar samt videoverk.
Linda Tedsdotters konst rör sig kring temat överlevnad efter en tänkt undergång. Apokalypsförsäkring 2021 har hon kallat den serie verk hon ställer ut. Det första som möter en är den mysiga trädgården på gårdsplanen utanför. Där är det tänkt att besökare själva ska delta i verket genom att donera, plantera och sköta om en kollektiv trädgård för att utbyta kunskap, bygga gemenskap och odla föda för människor och pollinatörer. "Apokalypsförsäkring – Trädgård" är kanske det enda av hennes verk som andas positivism. Annars är det dystra framtidsvisioner som utgår från fenomenet "prepping" – att förbereda sig för jordens undergång. På källarplan ses en rad installationer av befintliga föremål. Ett par vandringskängor i vitrinskåp, gasmasker med ljud, staplade konservburkar. En blinkning till Andy Warhol i titeln gör inte verket mer upplyftande. Hennes verk "Bullet free army" en installation med roterande pilbågar, placerad i en annan sal, är möjligen ett inlägg i miljödebatten: Titeln antyder att en återgång till krig utan kulor.
Men, den omfattande temautställningen "Jord" har mer att bjuda på än ovan nämnda exempel. Övriga utställare på Havremagasinet är konstnärerna Ilona Huss Walin, Anna Linder, Carolina Caycedo, Åke Åkerlundh, Victoria Andersson, Agneta Andersson, Ursula Biemann och konstnärskollektiven Trädfittorna, Konstnärer tolkar AP-fonderna och Norrakollektivet.
Utställningen "Jord" pågår till 26 september.