Genomarbetad bok om Narkens uppgång och fall

barndomsbyn. Irma Ridbäck, numera bosatt i Uppsala, har skrivit fängslande om Narken.

barndomsbyn. Irma Ridbäck, numera bosatt i Uppsala, har skrivit fängslande om Narken.

Foto:

Recension. 2015-08-05 06:00

Ny bok
Irma Ridbäck
Narken – Narkaus. En by norr om polcirkeln.
Förlaget IR-text

I hela tjugofem år har Irma Ridbäck forskat om sin barndomsby Narken. I olika arkiv har hon letat efter sådant som på något sätt berör byn, och resultatet av detta är hennes nyutgivna bok Narken – Narkaus. En by norr om polcirkeln. Detta är en faktaspäckad och mycket väl genomarbetad redogörelse av Narkens uppgång och fall.

Skildringen sträcker sig från 1600-talet och fram till mitten av 1900-talet, och främst fokuserar författarinnan på händelser och levnadsvanor i slutet av 1800-talet och första hälften av 1900-talet.

Historiska företeelser som inte bara berör Narken utan även andra delar av Norrbotten, exempelvis upprättandet av kronoparker på statlig mark, tillhör (för den oinvigde) de mest intresseväckande delarna av boken.

Annat nämnvärt är kapitlet om nödåren 1902–1903 där barnen från de fattigaste hemmen i Tornedalen skickades på sommarresor till Värmland och Skåne.

För barnen var det en lång resa som började till fots, sedan med häst och kärra till Gällivare. Därifrån blev det tåg, och i Stockholm gjordes det ett uppehåll så att resenärerna fick chansen att se en del av huvudstaden.

Skansen och Kungliga slottet var några av utflyktsmålen, och barnen ska ha utbrustit:

”Det kan inte vara verkligt allt detta!”

Samt att slottet var ”vackrare än himmelen!”.

För de som har anknytning till Narken torde istället människorna som porträtteras, namnen, släktförhållanden, gårdar och gärningar vara mest uppskattat. Boken innehåller dessutom en mängd bilder.

Irma Ridbäck är född 1940 och bor i Uppsala. Hon har arbetat som bibliotekarie i Östersund samt på Riksarkivet i Stockholm.

Hon skriver:

”Barndomen och sedan somrarna i Narken gav en längtan att få veta mer om byn.”

Att hennes strävan gett resultat är fullständigt uppenbart, och viljan att dela med sig av sin kunskap kommer sannolikt att glädja många.

Narken, belägen vid Kalixälvens strand, väglös fram till 1920, och med tornedalsfinska som dominerande språk har liksom många andra byar i Norrbottens inland en gång varit livfullt blomstrande för att sedan stegvis tappa både befolkning och service. En nedåtgående trend som gör att ödehus och sly slutligen är vad som återstår. Vem vet, kanske går utvecklingen att hejda.

Kanske kommer nya glansdagar för våra ödebygder.

Irma Ridbäck har gjort ett jättejobb med att nedteckna Narkens historia, och mina slutliga tankar är att varje by förtjänar att kommas ihåg på liknande sätt. Det gäller bara att någon skriver böckerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!