Robinson-guiden: Här är platserna du kan se på tv

Robinson-guiden berättar om arbetet med att välja rätt miljöer till inspelningarna av "Robinson" – och tipsar om Robinson-öarna.

Kim Innala

Kim Innala

Foto: Jan Slangen/Bottenviken.se (bilden är ett montage)

Reality-tv2021-05-02 19:33

Kim Innala driver till vardags Innala archipelago tours och kör turbåtstrafik i Haparanda skärgård. När "Robinson"-teamet invaderade gränsstaden förra sommaren fick han uppdraget att sköta logistik och transport. 16 skeppare och 10 båtar löste arbetet.

– Båtarna gick 2 000-4 000 nautiska sjömil. Från Haparanda till Ystad är det 750 sjömil och från Gran canaria till Barbados över Atlanten är det 2 700 sjömil. Att köra 4 000 sjömil med en båt i vår skärgård är mycket båtåkning, konstaterar han.

Varje dag kördes tv-team från fastlandet till de olika öarna och deltagare åkte mellan tävlingar och ö-råd, med mellan 40–60 personer i produktionen.

undefined
Kim Innala

Som erfaren skärgårdsförare blev Kim Innala en viktig del i arbetet med att hitta lämpliga miljöer till inspelningarna och körde runt personal för att leta i skärgården.

– Svenska produktionen ville framförallt ha långa sandstränder, problemet var att det inte fick synas några bebyggelser, vindsnurror eller stålkraftverk. Det är tydligen inte "så Robinson".

Ett jobb som var svårare än Innala kunde tro eftersom många sandstränder ligger i nordostligt läge.

– Där finns de finaste sandstränderna. Men då vetter de mot land – där det finns vindsnurror och stålverk. Utmaningen var att hitta de där platserna. Det var mycket fokus på stränderna och att inte saker skulle störa i bild.

undefined
Haparanda skärgård

Inför en tävling kunde produktionen efterlysa platser med specifika vattendjup och storlek på ytor, totalt användes sju olika öar för att få ihop tv-programmet.

Visste du var du skulle hitta platserna?

– Man är född och uppvuxen i skärgården, nog kan jag den hyfsat bra. Det jag inte hade koll på tog jag reda på, specifika frågor som vattendjupt och sådant, säger Kim Innala.

Fanns krav på att det skulle finnas mat?

– Givetvis hade man det i tanken, att det ska finnas tillgång till någonting. Jag har bakgrund som yrkesfiskare och tänkte väl att det finns vatten, nog borde de få någon fisk om de hade någon nätstump eller fiskespö. Vi tänkte på mat, men det var inte det vi primärt kollade efter. Främst kollade vi att det funkade i bild och att det var ett ställe där det gick att sätta upp ett läger.

Robinson-öarna

undefined
Seskar-Furö

Lag syds läger: Innan sammanslagningen bodde Lag Syd på Seskar Furö, på stranden som vetter österut mot grannön Haru. Efter sammanslagningen användes ön inte mer. 

undefined
Halsön

Lag nords läger: Fram till sammanslagningen bodde Lag nord på Halsön-Kallskär, i Kalix östra skärgård. På den sydöstra sandstranden hade laget sitt läger.

undefined
Byskär

Robinsonlägret: Efter sammanslagningen flyttade Lag syd och Lag nord från sina respektive öar till Byskär, på öns västra sida finns en sandstrand där deltagarna bor.

undefined
Seskarö

Gränslandet: Deltagarna som blivit utröstade (plus utmanarna) åker till Seskarö och havsviken Kengalahti där de lever i en uppbyggd koja och får kämpa om att återvända till tävlingen.

undefined
Torne-Furö

Tävlingar: Skomakaren och Torne-Furö är de öar som har använts flitigaste under hela produktionen. Olika sandstränder har använts till olika tävlingar. Även Seskarö användes som tävlingsplats, då vid Temmilahti och Kengalahti .

undefined
Ö-rådet

Ö-rådet: Av logistiska skäl byggdes utomhusstudion kring ö-rådet upp på fastlandet. På en udde några hundra meter från hotellet Cape East, där produktionen bodde, röstade deltagarna på varandra och i närheten fanns ett tältläger där de fick sova efter ö-rådet för att slippa åka båt mitt i natten.

Karta: Lag nord
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!