Råneå konsthall visar folklig skaparkraft

NSD:s tidigare kulturredaktör Jan Bergsten gästspelar i sommar och han har inventerat Norrbottens konstutbud. Råneå kulturförenings utställning Slöjdsommar imponerar på vår konstexpert.

Mats Wikström tillsammans med Lena Norman, Råneå kulturförening. (Arkivbild)

Mats Wikström tillsammans med Lena Norman, Råneå kulturförening. (Arkivbild)

Foto: Eva Åström

Råneå2024-07-18 16:06
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I sommar är det ekande tomt i Havremagasinet i Boden. Några förskrämda konstyttringar i annars tomma utställningssalar. Länskonstmuseet i Kiruna tycks ha övergett tankar att visa det norrbottniska konstarvet, trots den stora konstskatten i Kiruna kommun. Norrbottens museum lämnar sin konstsamling orörd i sina magasin, kanske i brist på vettiga utställningslokaler.

Finns det då något att glädja sig åt? Jo, Luleå konsthalls stora utställning Bothnia salong och så lilla Råneå konsthall i det som en gång var Handelsbankens kontor. Konsthallen drivs av Råneå kulturförening och visar att det inte är feta statliga och kommunala anslag som måste till. Här lyckas ideella krafter lyfta fram skaparkraften som finns mitt ibland oss. Det är mycket ett verk av initiativtagaren, konstnären Mats Wikström med ett kontaktnät som sträcker sig från hemslöjdare i socknen till rikskända konstnärer.

undefined
Mats Wikström tillsammans med Lena Norman, Råneå kulturförening. (Arkivbild)

Utställningen just nu har namnet Slöjdsommar och är en del av Råneåbiennalen, som är en utställning vartannat år. Den som stiger in i de gamla banklokalerna möts av imponerande verk av slöjdare i Råneå älvdal. Vilken skaparkraft. De vågar visa stickat, virkat, hopfogat, limmat, spikat, tråcklat, hyvlat, karvat, flätat, virat och alla andra uttryck som ryms i begreppet hemslöjd.

Det som slår besökaren är hur skickliga dess hemslöjdare är. Det är inga halvdana hastverk som Mats Wikström valt att lyfta fram. Allt är så välgjort och det har lagts ner många arbetstimmar för att det ska bli bra. En lång lista finns över upphovsmännen och den innehåller 38 namn.

undefined
Mats Wikström utanför Handelsbankens tidigare lokal som nu är konsthall i Råneå. (Arkivbild)

Där finns skapelser som får betraktaren att häpna, som Lena Normans skulptur av granbark, format till kärl och där ett av kärlen försetts med blixtlås. Kjell Hannus fiskedrag som påminner om halssmycken, Helen Lindströms broderier i det lilla formatet, Kurt Lahtis dansande träfigurer, Monica Öhmans stora näveraskar och så mycket annat.

Sedan finns där en speciell avdelning tankar och konst av Staffan Westerberg. Han låter besökaren bokstavligen ta del av konsten, för han har fyllt en lite resväska med engångskaffeskedar i plast och som han handmålat. Varsågod, ta med det lilla konstverket och sätt upp det på väggen därhemma.

Den driftige Mats Wikström har en speciell känsla för folkkonsten, men det hindrar inte gästspel av professionella, kända konstnärer.

undefined
Knappväst av Karin Ek Helmersson, Böle. Finbroderi av Helen Lindström, Råneå.
undefined
Skulpturer i granbark av Lena Norman, Norra Prästholm.
undefined
Näverslöjd av Lena Norman, Norra Prästholm, och Monica Öhman, Orrbyn.
undefined
Fiskedrag av Kjell Hannu, Råneå.
undefined
Maria Granbergs skulptur ”Orka” i garn.
undefined
Dansande par av Kurt Lahti, Burvik. Staffan Westerberg bjuder konsthallsbesökaren på egna, handmålade kaffeskedar.