Kvalfyllt i Gällivare när diktarna tävlade i poesi

En hyllning till en krigarmamma, ett trevande kärleksmöte under Gällivares första prideparad, rätten att få vara den man vill, om oläkta sår och det som skaver på riktigt. I onsdags hölls årets första kvaltävling för Norrbotten Poetry Slam på Studio Strössel.

Gästpoeten Rönn-Lisa Zakrisson Påve, från Kiruna, läste flera av sina dikter.

Gästpoeten Rönn-Lisa Zakrisson Påve, från Kiruna, läste flera av sina dikter.

Foto: Niclas Petersson

Poesi2023-01-27 06:07

I veckan kom poesin till Gällivare. Eller så kanske den bara fick lite hjälp på traven. För enligt Josefin Șȋlan Karlsson, som jobbar som scenpoet och är tvåfaldig vinnare av SM i Poetry Slam, så är poesin i Malmfälten högst levande. Och har alltid varit så. 

– Det finns otroligt många berättelser här uppe som behöver berättas och pratas om. Både i relation till oss själva och varandra, men också i relation till allt som händer kring den pågående exploateringen, säger hon. 

I tisdags ordnade föreningen Norrscen, genom Josefin Șȋlan Karlsson, en workshop i Spoken Word på Studio Strössel. I torsdags kväll var det dags för kvaltävling för att utse vilka som får åka till Luleå i april för uttagningen av Norrbottens lag till SM i Poetry Slam i Uppsala senare under våren. Kvaltävlingen i Gällivare var den första för året och på lördag är det Kirunas tur. Därefter är det också tävlingar i Jokkmokk, Piteå, Haparanda och Arvidsjaur. De två bäst placerade i kvaltävlingarna går vidare till regionfinalen i Luleå i april. Där ska de fyra bästa poeterna utses och de får sedan representera Norrbotten under SM. 

– Det blir lite tuffare i år eftersom två av poeterna redan är klara. Vi fick inte fullt lag i fjol och då fick de som egentligen skulle på SM då åka i år istället. Så av tolv tävlande ska två deltagare till laget utses, säger Josefin Șȋlan Karlsson. 

Trots att Poetry Slam har funnits i Sverige sedan mitten av 1990-talet är det många som inte vet vad det är.

– Därför är det så kul att få göra det här. Hålla workshoppar och anordna kvaltävlingar runt om i Norrbotten. För att vara tävling så är det ändå ganska avslappnat. Du måste tävla med tre egenskrivna dikter och sen har vi tre jurygrupper i publiken som sätter poäng efter text och framförande. Det är ju högst subjektivt, säger Josefin Șȋlan Karlsson. 

Två tävlande, Gällivareborna Sara Åsberg och Karin Kuoljok Rimpi, ställde upp i onsdagens kvaltävling på Studio Strössel, vilket också betydde att båda två går vidare till regionfinalen i Luleå. Men det skulle ändå utses en vinnare i kvalet, så båda fick framföra tre egenskrivna dikter under kvällen. Vem som skulle vinna var upp till publiken att avgöra, där fem jurygrupper utsågs av konferencieren Josefin Șȋlan Karlsson. 

När de två tävlande tog en paus uppträdde två andra poeter, Rönn-Lisa Zakrisson Påve från Kiruna och Tobias Poggats från Gällivare.

Runt klockan nio på kvällen, när jurygruppernas olika betyg räknats samman, kunde Josefin Șȋlan Karlsson slutligen utse en vinnare: Sara Åsberg.

Hur kändes det att kliva upp på scenen?

– På förhand kändes det fruktansvärt, men jag har gett mig själv ett nyårslöfte att jag ska övervinna min scenskräck, så varje gång jag får chansen att gå upp på en scen så måste jag ta den. Men på scen var det lite mer en skräckblandad förtjusning och jag kände tillväxt, expansion och en frihetskänsla. 

Har du gjort det här tidigare?

– Aldrig. Jag har stått på scen, men aldrig tävlat i det här. Men jag är en tävlingsmänniska och har vunnit SM i styrkelyft, men det var många år sedan. På väg hit så kände jag ändå att tävlingsinstinkten satte in. 

Vad är poesi för dig?

– Det är nog att förmedla en känsla som kanske inte alltid kan kläs i ord, men som jag ändå vill försöka göra.

Hur känns det att ha vunnit kvaltävlingen?

– Regionfinal! Det känns spännande. Jag tror att jag är redo, säger Sara Åsberg. 

Vad är Poetry Slam?

Motto: "Det går inte att tävla i poesi - det är därför vi gör det!".

Varje tävlande ska ha med sig tre egenskrivna dikter.

De tävlande får framföra sina dikter på vilket språk de vill. 

Fem jurygrupper ur publiken sätter betyg utifrån vad de tycker om text och framförande. Framförande och publikkontakt anses vara lika viktigt som själva texten i Poetry Slam.

En tävlande har tre minuter och nio sekunder på sig att framföra sitt bidrag. Överskrider man tiden får man poängavdrag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!