Rönn-Lisa Zakrisson Påve är aktuell med ett nytt verk som nyligen framfördes online på den samiska dansfilmfestivalen, Låvda.
Dans- och poesifilmen “Det krävs en by...” utforskar vad det innebär att tillhöra ett urfolk. Giron sámi teáhter, Samiska teatern, hade producerat och Sebastian Björkman dansade.
– Det är en stark film. Det är som att vi tar alla jobbiga grejer och säger "nu ska vi prata om det här". Mina ord förstärktes genom dansen.
Ämnen som miljöhot, gruvan, fördomar mot samer och queer-personer, livet i norra sverige och Sápmi är återkommande i Zakrissons poesi.
– Allt mitt skrivande är alltid queert och samiskt, för det är ju jag. Om jag inte skriver mår jag dåligt, det är en ventilationsgrej.
Var kommer samhällsengemanget ifrån?
– Jag kommer från en familj som gillar att diskutera politik, det känns naturligt för mig. I den samiska kulturen är berättartraditionen stor. Men tidigare generationer har blivit tystade, därför vill jag ta chansen att uttrycka mig. Jag menar, de som har tagit kampen innan mig, de har banat väg för mig – så att jag kan lalla in på scenen och prata om viktiga grejer.
Vad är viktigt enligt dig?
– Ta till exempel det kolonialismen mot Sápmi gjort med norra Sverige, det den gjort är att vända grannar mot varandra. Det ser vi spår av än idag. Men när man blir medeveten och inser vad det stora problemet är, då kan man börja läka de såren.
– Det förtyck som pågått har lett till att vårt språk tagits ifrån oss. Jag har en språkspärr, tycker det är läskigt att prata samiska fastän det är mina förfäders språk, det och finskan.
Du skriver även om miljöhoten i din poesi
– Utan marken, naturen och att miljön faktiskt mår bra kommer vi människor inte överleva någonting. Så vi har inte tid att prata om något annat när det finns ett så stort hot mot vår överlevnad. Men det är dubbelt, jag är uppvuxen i en gruvstad och vet att om gruvan skulle klappa igen idag skulle väldigt många familjer gå under. Samtidigt vet vi vet att gruvan inte är bra för miljön, gruvan är som en destruktiv relation med en person som man inte kan lämna.
Som spoken word artist framför Rönn-Lisa sjäv sina texter. På meritlistan står bland annat framträdanden på Stockholm Pride, på Littfest i Umeå och hon har vunnit Norrbottniska mästerskapen i Poetry slam 2019.
– När jag läser för publik kan jag betona vissa ord och förklara hur jag menar, före eller efter. Men visst kunde det vara kul att ge ut en fysisk bok, jag har faktiskt börjat skriva på en men vi får se, om och när den blir klar.