Överkalixmusik på P4 – Sunway & The Sunrays bryter ny mark

Många har hajat till. För första gången någonsin är en av låtarna som gång på gång spelas på radion – på överkaliska.
– Så klart känns det lite speciellt att höra sin egen musik, säger 34-åriga Robert Larsson i bandet bakom låten de flesta inte ens förstår titeln på.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig sedan Robert Larsson, Solveig Nordmark och Emil Henriksson i Sunway & The Sunrays släppt en låt på överkaliska.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig sedan Robert Larsson, Solveig Nordmark och Emil Henriksson i Sunway & The Sunrays släppt en låt på överkaliska.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2025-03-12 20:00

Nyheten i korthet

  • Bandet Sunway & The Sunrays, bestående av Robert Larsson, Solveig Nordmark och Emil Henriksson, har skapat en låt på överkaliska, ett språk de inte själva talar.
  • Låten "Att Mani" har blivit Veckans färskning i P4 Norrbotten och fått mycket uppmärksamhet, trots att många inte förstår texten.
  • Bandet har inspirerats av Hooja och Överkalixföreningen Bjernna, och planerar att fortsätta skapa musik på överkaliska.

Anledningen till att Att Mani, som låten heter, uppmärksammas just nu är att den utsetts till Veckans färskning i P4 Norrbotten. Med största sannolikhet är det därmed första gången i världshistorien som musik på Överkalix alldeles egna språk spelas.

– Ja, i alla fall i modern tappning. Det var just därför vi tyckte att det behövdes, säger Solveig Nordmark, 48, leende.

Tillsammans med Robert Larsson, 34, och Emil Henriksson, 31, ingår hon i bandet Sunway & The Sunrays. Att alla tre kommer från Överkalix är förstås ingen högoddsare. Men faktum är att ingen av dem talar överkaliska, även om de förstår det mesta.

undefined
På fredag ska Sunway & The Sunrays framföra sin låt på överkaliska live i P4 Norrbotten.

Så hur gör man musik på ett språk man inte kan?

Solveig Nordmark berättar att hon har en ordlista som hon översätter orden med från svenska till överkaliska:

– Sedan låter jag en expert, min mamma, kolla om något blivit fel. Hon hjälper också till med uttalet.

Tajmingen på låtsläppet – som egentligen var i höstas – hänger enligt henne ihop med en inte helt okänd Gällivare-duo….

– När Hooja slog igenom insåg man att man faktiskt kan skriva om sitt eget, på sitt eget sätt. Men sedan har även Överkalixföreningen Bjernna, som försöker sprida språket, inspirerat.

Reaktionerna har alltså inte heller låtit vänta på sig. Förutom att låten lyssnats på och delats av betydligt fler än Överkalixbor har alla tre bandmedlemmar fått ta emot massor av positiva kommentarer och hejarop. Medan vi pratar i replokalen får de också en förfrågan om ytterligare en intervju.

– Folk tycker att det är häftigt att vi sjunger på överkaliska, säger Emil Henriksson.

undefined
"Folk tycker att det är häftigt att vi sjunger på överkaliska, säger", säger Emil Henriksson.

Men språket är inte helt lätt, så blir det missförstånd?

– Det händer. En ex-kollega som bor söderut och hade lyssnat trodde att en del av texten betydde att det regnade, fast den egentligen handlar om att räkna dagar, säger Solveig.

Hon, Emil och Robert (som för övrigt är Solveigs sambo) har länge spelat tillsammans och i en rad konstellationer. På fredag ska de framföra sin låt live i P4.

Har intresset gett mersmak?

– Vi har faktiskt redan gjort en till låt på överkaliska, Haimlenkta. Musikvideon på Youtube har 3 000 visningar. En till låt är dessutom på väg, säger Solveig.

Slutligen, vad betyder ”Att Mani”?

– Åtta månader. Den handlar om vinterångesten som kommer på senhösten och man försöker peppa sig att sommaren kommer tillbaka, säger Solveig Nordmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!