Mardrömslika scener och vidunderlig musik i ny opera

Starka scener och en berättelse med många lager. Det säger de medverkande samstämmigt om den nyskrivna operan Sylvia som snart har premiär. Den är baserad på verkliga händelser.

Operan Sylvia vid Acusticum i Piteå. Scenografi och kostym är inspirerad av gamla tiders mentalsjukuhus.

Operan Sylvia vid Acusticum i Piteå. Scenografi och kostym är inspirerad av gamla tiders mentalsjukuhus.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Opera2023-09-30 06:01

Repetitionerna av operan Sylvia är inne i sitt slutskede. I Studio Acusticum i Piteå, där operan har premiär den 4 oktober, möttes i fredags Norrbotten NEO och Piteå Kammaropera för att för första gången repetera ihop, orkester och sångare. Många av de medverkande kommer från och har hela Norden som sitt arbetsfält.

Föreställningen vars libretto är nyskrivet av Katarina Aronsson är fritt inspirerad av amerikanska Sylvia Plaths delvis självbiografiska roman "Glaskupan". Som kvinnlig poet fick hon kämpa mot samhällets konventioner under 1950-talet, där kvinnor förväntades stanna hemma och ta hand om familjen eller möjligen arbeta som kontorist. 

Andrea Tarrodi har skrivit musiken. Aronsson och Tarrodi har tidigare samarbetat i kortoperan Sigrid H, om Sigrid Hjertén, som i likhet med Sylvia porträtterar ett kvinnligt konstnärskap.

Både verklighetens Sylvia och rollkaraktären Sylvia drabbas av depression när hon möter på hinder i sin författarkarriär. Hon spås först en lysande framtid då hon tack vare sin skrivartalang vinner en resa och vistelse i New York. Åter hemma i Boston möts hon av motgångar då hon inte kommer in på en skrivarkurs hon sökt och tillvaron blir outhärdlig. Efter självmordsförsök vistas hon en tid på den tidens mentalsjukhus och behandlas med elchocker.  

– Scenen som visar hennes tid på mentalsjukhus är sådan att personer och händelser som haft betydelse i Sylvias liv passerar som minnesbilder, tid och rum blandas. Scenografi och kostymdesign av Marcus Olson har en estetik av sjukhus och de hopknycklade pappersarken symboliserar Sylvias frustration. Operan som helhet ger en inblick i en tid som har paralleller till vår tid.

– Operan är på svenska vilket gör den mer likt teater, berättar Elisabeth Leyser, mezzosopran som gör karaktären Sylvia.

– Det är en jättespännande utmaning att spela Sylvia. Hon är en komplex person, så intensiv i allt hon gör.  Det är ju en mörk story och ibland är det så starka, mardrömslika scener att jag måste skärma av mig lite för att göra rollkaraktären, säger hon. 

Cathrine Winnes är dirigent:

– Det är otroligt kul att vara dirigent i denna opera även om temat är tungt. Musiken är vidunderlig, den har inte bara mörker utan även ljus. Operan Sylvia är dagsaktuell för den berör både kvinnors kamp och kampen för den fria konsten. Karaktären Sylvia kämpar för sin rätt att vara poet – idag ser vi en trist tendens i politiken att man kräver av kulturen att den måste vara lönsam, säger hon.

För Norrbotten NEO, Norrbottensmusikens ensemble för nutida konstmusik, är "Sylvia" den sista produktionen de medverkar i, innan NEO upphör på grund av Region Norrbottens beslut. För slagverkaren Daniel Saur är det blandade känslor:

– Stämningen är som man kan förvänta sig när man är på väg att förlora sitt jobb, tankarna snurrar om hur ens framtid ska bli, säger han.

Efter premiären i Piteå den 4 oktober turnerar operan Sylvia till orterna Luleå, Skellefteå, Umeå, Östersund och Sundsvall.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!