Piteå kammaroperas ”Kärleksmaskinen” hade urpremiär i Studio Acusticum den 12 oktober 2019.
Berättelsen utspelar sig 10–20 år fram i tiden när tekniken med AI, artificiell intelligens, kommit så långt att det går att skapa en partner i form av en robot, programmerad för ens egna syften.
– Det handlar om hur man interagerar med en robotmänniska, hur den lär sig att vara människa. Där kommer vi in på en moralfråga som också är aktuell med AI-tekniken: Hur behandlar vi de här skapelserna, och hur påverkar det hur vi interagerar med andra människor? säger regissören Mårten Forslund.
Joa Helgesson har rollen som kärleksmaskinen Ion. Han förberedde sig genom att läsa litteratur om sexrobotar, bland annat ”Bobby Love” av Marina Nilsson.
– Men den bästa boken var av en kanadensisk författare och handlade om en man som blir kär i sin militärrobot och börjar ha sex med den. Där beskrivs hur AI-tekniken läser människor, det var väldigt spännande. Jag kan ju inte ha känslor, jag måste mer processa information, så måste jag tänka. Jag försöker gå in i rollen på det sättet, bli mer ett bibliotek av möjligheter.
Manda, karriärkvinnan som beställt Ion, görs av sopranen Elisabeth Meyer.
– Manda kunde fylla i en massa kravspecifikationer, men blir inte nöjd och fick programmera om honom, men märkte att det inte heller passade. Hon inser att det är omöjligt att få allt man vill ha. Det är den filosofiska aspekten i det hela: Går det att ersätta en människa?
”Kärleksmaskinen” går att se från den 10 april klockan 19 via norrbottensmusiken.se