När kronprinsessan Viktoria höll tal till Jonas Gardell på gaygalan i våras möttes hon av jubel. Hade det skett i Ryssland hade hon kunnat få fängelsestraff för det, för där råder förbud mot gaypropaganda.
Förföljelsen och diskrimineringen av homosexuella pågår fortfarande runt om i världen och på vissa platser, som i Östeuropa, har förtrycket hårdnat. Därför är det viktigt att aldrig slå sig till ro med de framgångar som uppnåtts, utan att fortsätta kampen för rättigheter och frihet skriver Gardell i sitt förord till Heinz Hegers bok Männen med rosa triangel. Den berättar om Josef Kohouts sex år i koncentrationsläger under kriget. Vi måste lära av historien och aldrig glömma, menar Gardell, så att inte samma sak händer igen. Kohouts brott var att han älskade en man, anklagelsen löd – du är bög!
Männen med rosa triangel skrevs av Heinz Heger, pseudonym för Hans Neumann, och kom ut i Tyskland på 1970-talet. Kohout var bekant med Neumann och ville att han skulle föra vidare hans historia. Och så blev det.
Kohout var från Österrike, som införlivades med Tyskland redan 1938. Året därpå åtalades och dömdes han som ”degenererad” och hamnade först i fängelse. Senare förflyttades han till koncentrationsläger.
Alla fångar i lägret var tvungna att bära en triangel för att markera brott eller härkomst. De homosexuella bar en rosa triangel och hade lägst status av alla fångar. Även deras medfångar betraktade dem med förakt och såg på dem som mänsklighetens avskum. Men Kohout var besatt av att överleva.
Tusentals homosexuella torterades och dödades under kriget, men när man talar om Förintelsen och dess offer har de homosexuella ofta glömts bort och just därför är Männen med rosa triangel en så viktig bok. Det är en av få berättelser som uppmärksammar deras situation och den är genomsyrad av våld och död, hunger, tortyr, tungt arbete och förödmjukelser. En historia om hänsynslös maktutövning.
Och av Kurt Kricklers efterord förstår man att diskrimineringen inte upphörde med kriget. Kohout kämpade efteråt för att få skadestånd från österrikiska staten, ett offentligt erkännande av homosexuella som offergrupp, men nekades. Bara de som förföljts på grund av rasistiska, politiska eller religiösa skäl skulle få kompensation. Fångar med rosa triangel klassades som kriminella och fick inget. Det var straffbart med homosexuella handlingar i Österrike fram till 1971!