En tegelsten ur tidens mur

Stephen King 22/11 1963Albert Bonniers

Foto:

NY BOK2013-12-20 03:35

Hur skulle världen ha sett ut om John F Kennedy blivit kvar i livet? Kanske hade jorden varit en fredligare plats utan raskrig, religionskrig och terrorism. Eller så hade planeten varit helvetet självt, närapå utplånad av kärnvapen. Det är dessa olika teorier som ligger till grund för Stephen Kings storverk 22/11 1963.

I november var det femtio år sedan Kennedy mördades och i samband med detta släpptes den svenska versionen av en bok som i USA utkom redan 2011. Det sägs dock att Stephen King i nära fyrtio år planerat och samlat fakta för att skriva denna åttahundra sidor långa episka berättelse.

I Stephen Kings verk förekommer nästan alltid övernaturliga inslag och ofta bottnar hans berättelser i kampen mellan ont och gott. I 22/11 1963 är det endast tidsresan till femtiotalet som är av det övernaturliga slaget. I övrigt jobbar författaren med historiska fakta, detaljerade beskrivningar av miljö och tidsanda, samt ett persongalleri av både verkliga och påhittade karaktärer.

Huvudperson i berättelsen är läraren Jake Epping. Han blir av en döende vän invigd i en fantastisk hemlighet och får chansen att förändra världshistorien. Vännen Al, ägare till ett hamburgerhak, har i sitt skafferi hittat en tidslucka, eller som han själv kallar det, ett kaninhål.

Finner man de rätta trappstegen kliver man rakt ut i 1958, en tid av stora bilar, cigarettrök och välsmakande root beer. Jakes uppdrag, vännens sista önskan, är att han ska rädda Kennedy och skona världen från allt ont som han tror blev följden av presidentens död. Problemet är att tidsluckan leder ut till den 9:e september 1958 vilket innebär att Jake måste bida sin tid i fem år.

Under identiteten George Amberson påbörjar han så ett helt nytt liv med jobb, bil, bostad och kärlek. Samtidigt spanar han på den misstänkte presidentmördaren Lee Harvey Oswalds förehavanden. Han vill förvissa sig om att denne man är ensam om dådet och därefter röja honom ur vägen, helst långt innan han avlossar det dödande skottet. Men historien vill inte ändras och själva tillvaron lägger hinder i vägen.

När Stephen King är som bäst skriver han långt och detaljerat. Min tidigare favorit Pestens tid är precis en sådan uppslukande bok som nästan gör mig besatt. 22/11 1963 är på samma nivå. Denna tegelsten ur tidens mur. Vilande på bröstet, den är för tung att hålla upp, tar den mig kväll efter kväll med till en svunnen tid där jag genom Jakes upplevelser och de rika miljöskildringarna känner mig högst närvarande.

Den är svår att lägga ifrån sig, samtidigt vill jag liksom spara läsningen för att den ska räcka längre. Säkert är jag inte ensam om att som läsare dra iväg på egna mentala tidsresor medan boken vilar på nattduksbordet. Besatt är nog rätta ordet.

Åttahundra sidor spänning. Rekommenderas starkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!