Kända ansikten gästar hans podd om att vara ummikko

Många är de som vuxit upp med meänkieli i hemmet, men ändå inte själva lärt sig språket – och blivit "ummikko". Hur blev det så? Det är något som Daniel Fjellborg utforskat tillsammans med olika intervjupersoner i sin podd, något som han nu prisats för.

Poeten David Väyrynen är ett av många kända ansikten som gästat Daniel Fjellborgs podd.

Poeten David Väyrynen är ett av många kända ansikten som gästat Daniel Fjellborgs podd.

Foto: Privat

Norrbotten2022-07-27 11:00

Född och uppvuxen i Kaalasjärvi, strax utanför Kiruna, pratades det meänkieli i Daniels familj. Men med barnen användes svenska. Något som han inte tänkte så mycket på då, men senare i livet har funderat kring. 

– Från början visste jag inte om att ordet ummikko fanns. Det var det en kollega till mig på LTU som berättade om det ordet och dess innebörd. Det betyder ungefär "de som inte pratar vårt språk" men används numera för att prata om dem med meänkielibakgrund som inte talar språket, berättar Daniel.

Daniel har tidigare studerat statsvetenskap vid Uppsala universitet. Under sin studietid väcktes intresset för tornedalingar, lantalaiset och kväner. Idéen till en intervjuserie föddes, men det kom att dröja innan projektet förverkligades. 

– Jag visste om att det fanns en hel del ummikkos därute. Bara runt 1 av 20 i min generation kan meänkieli och jag har ibland känt att det varit knepigt att närma sig kulturen utan att kunna språket. Jag ville normalisera det då jag tycker att tillhörigheten till minoriteten inte ska vara baserat på om man kan språket, säger han.

En ny podd såg dagens ljus, "Proud to be ummikko". Stolt att vara ummikko. Just podcastformatet kändes självklart berättar Daniel.

– När jag väl bestämde mig för att göra något av den här idén kändes det naturligt att göra en podd. Jag har tidigare jobbat med radio i studentradion och lite på p4 så det kändes enkelt att fortsätta jobba med ljud. Sedan är det ett väldigt öppet format också, vilket jag tycker passar väldigt bra till ämnet, säger han.

Det har blivit tolv intervjuer med andra ummikkos, bland dessa Charlotte Kalla, Linus Omark, Ida Karkiainen och Rebecka Digervall. Intervjuserien avslutades med en diskussion om den historiska kontexten av försvenskningen tillsammans med Curt Persson, tidigare chef för Norrbottens länsmuseum.

– Huvuddelen av projektet är klart. Jag ska följa upp det med några intervjuer vid Gällivare minoritetsspråkfestival i Augusti. Jag är nyfiken på hur lika eller olika upplevelserna kring försvenskningen är. Det har varit överraskande lätt att få folk att vara med. Det verkar ha varit ett ämne som många har velat prata om. Vid intervjuerna får man en ögonblicksbild men kanske inte den historiska kontexten på samma sätt. Det kände jag att Curt kunde bidra med, berättar Daniel.

Den 15 juli prisades Daniel Fjellborg av Svenska tornedalingarnas riksförbund med förbundets årliga kulturstipendium för sin produktion. Han är hedrad av att få ta emot stipendiet och är med facit i hand nöjd med resultatet.

– Jag är nöjd. Berättelserna har varit riktigt bra och fenomenet har blivit belyst. Att prisas känns också väldigt roligt då stipendiet är en bekräftelse av att det som jag gjort haft betydelse för andra. Sedan har podden och intervjuerna varit en belöning i sig själv, säger han.

– Det har varit ett tungt ämne att tala om stundtals. Att folk har varit villiga att dela med sig av sina upplevelser och hur de hanterat att vara ummikko är något som jag tar med mig lite extra, tillägger Daniel Fjellborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!