Kuhmunen höjer rösten för de ungas rättigheter i Sápmi

Sara-Elvira Kuhmunen, 23, är sedan 2021 Sáminuorras ordförande. Ett ungdomsförbund vars mål är att påverka beslutsfattare så att de också ser till samiska ungdomarnas intressen. I helgen tog sig Kuhmunen ett snack med Magdalena Andersson.

Sara-Elvira Kuhmunen mötte Magdalena Andersson under årets vintermarknad i Jokkmokk. Kuhmunen är ordförande i Sáminuorra som på ett aktivt sätt jobbar med att bland annat påverka beslutsfattare att tillgodose samiska ungdomars intressen.

Sara-Elvira Kuhmunen mötte Magdalena Andersson under årets vintermarknad i Jokkmokk. Kuhmunen är ordförande i Sáminuorra som på ett aktivt sätt jobbar med att bland annat påverka beslutsfattare att tillgodose samiska ungdomars intressen.

Foto: Privat

Norrbotten2024-02-06 09:00

Som elvaåring såg hon folk samlas för motstånd mot planerna på en gruva i Kallak. Hon var inte med i demonstrationerna, men tankarna på framtiden började snurra. På flera plan.

– Jag började följa debatten och såg hur Jokkmokk delades i två läger, säger Sara-Elvira Kuhmunen, nu ordförande i ungdomsförbundet Sáminuorra.

De senaste åren tycker hon sig ha märkt aningen mindre splittring på hemorten.  

– Det känns faktiskt som man står upp för oss och naturen mer nu, att fler tycker det verkar dumt öppna något så kortsiktigt som exempelvis gruvan. 

När hon i helgen mötte Magdalena Andersson blev det en i raden av höga partitoppar hon träffat senaste tiden. För en vecka sedan mötte hon klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. 

Vad brukar du säga till politikerna du möter?

– Det är väl främst att de måste inkludera våra röster i hela den här omställningen och klimatförändringarna som så starkt påverkar vår framtid här uppe. Vi påverkas både av klimatkrisen och det som ses som lösningen. Så, vi ser mer att det är en grön kolonisering, inte en omställning. Omställningen målas bara upp som något positivt. Det är klart jag förstår, och håller med om, att man måste stoppa klimatförändringarna på något sätt. Men att man prioriterar en kortsiktig gruva framför en tradition och en kultur som funnits så länge känns helt fel. Det är som om makthavare skiter totalt i våra liv.

Det märks tydligt att Kuhmunen är uppriven över situationen.

– Man undrar ju varför det är vi som ska offras i den här gröna omställningen? Vi är ju EU:s enda erkända urfolk. Vem gör vi den här omställningen för? Inte är det då för oss som bor här uppe. Hela Norrbotten blir ju bara en enda stor industripark.

Finns det någon medelväg att gå?

– Jag tycker väl att man kan fokusera mer på samhällena här uppe. Se till att det finns fungerande sjukvård, skolor och annat så att inte bara industrierna bestämmer vad som ska finnas. 

Tisdag den 6 februari, på samernas nationaldag, befinner sig Kuhmunen i Stockholm för fler samtal med makthavare där Sameföreningen bjuder in till mingel och firande tillsammans med organisationer och politiker.

– Det är första gången jag är med nere i Stockholm.

Och du har ju sången inom dig, kommer du att sjunga?

– Jag ska vara med på Jon- Henrik Fällgrens konsert med min egna jojk. Det blir fint.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!