Filmbranschen är den kultursektor där jämställdhetsarbetet går allra trögast. Läste jag i DN igår. Det är alltså främst mäns historier och syn på världen vi får ta del av. Det här är ingen nyhet på något som helst sätt.
I Sverige har vi ett system med filmkonsulenter på Svenska filminstitutet (SFI), som bedömer vilka svenska filmer som ska få stöd och därmed chans att nå en publik. De flesta filmkonsulenter är män, även om allt fler kvinnliga konsulenter anlitas. Men det här verkar inte spela någon roll. För det är fortsatt flest män som ges stöd åt sina idéer. Detta trots att filmavtalet, som ligger till grund för SFI:s verksamhet, rekommenderar att fördelningen mellan kvinnor och män ska vara 40/60 procent. I verkligheten toppnoterades antalet kvinnliga filmare med 28 procent någon gång mellan år 2000 och 2009. Det är ju faktiskt inte alls särskilt nära 40. Och då är siffran 28 en toppnotering.
Va fan, jag vill inte ta del av männens bilder av den så kallade verkligheten! Inte bara. Ger inte det förresten en skev bild? Och är det inte väldigt, väldigt förlegat? För att inte säga befängt. Vad gör man åt detta? GÖR man något åt detta?!
Nja, jo. I fjol tog man fram ett extra stöd som går till kvinnliga filmdebutanter. Men statsvetaren Maria Jansson, som skrivit den färska rapporten The fast track - vägar till jämställdhet i filmbranschen, menar i DN att "det måste skapas en bild av filmbranschen som säger att kvinnor kan överleva där".
Masjävlar-regissören Maria Blom har sagt något liknande. Att det är branschen det är fel på (så klart), att kvinnor inte på samma sätt som män är uppfostrade med ett starkt ego och stora skygglappar. Och att de bryr sig lite hårdare om vad andra säger.
Mmm...
Men den här Maria Jansson pratar också om kvotering. Och vänta, vänta, hallå, hallå. Stopp, stopp, stopp. Innan nu alla anti-kvoterare börjar skrika sig hesa. Det här har tydligen funkat i andra länder med liknande problem. Och eftersom det inte händer något så...
Jag intervjuade regissören Annika Appelin förra veckan. Hon är en av dem som ingår i Filmpool Nords kortfilmssatsning på kvinnliga regissörer och producenter.
Heja Filmpool Nord där by the way! Det norrbottniska machosamhället á la Jägarna - släng dig i väggen liksom.
I alla fall, om genussatsningar uttryckte sig Annika Appelin så här: "Det finns alltid en problematik när man gör så här. Och man vill ju bli kallad bra regissör och inte bra kvinnlig regissör. Men tyvärr tror jag man måste göra så här. Och betyder det att andra, kanske ibland bättre historier, faller bort, då kanske det måste vara så. Just nu i alla fall."
Måndagen den 19 september ska jämställdhetsfrågan inom filmbranschen debatteras med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) och representanter för bland annat film och tv.