Konsertarrangör mordhotas efter bakslaget

Arga biljettköpare till den inställda rockfestivalen kräver pengarna tillbaka. Nu tvingas arrangören gömma sig för att undvika mordhot.

Foto: Kenny Johansson/Piteå-Tidningen

Nöje2017-06-01 10:00

För ett år sedan skulle rockfestivalen Norrlandsvrål äga rum i Coop Arena i Luleå. Men då biljettförsäljningen inte tog fart tvingades arrangörerna ställa in evenemanget och utlovade att de som köpt biljetter (500–600 kronor för två dagar) ska få insatsen tillbaka.

Men Musikförening Nord har svårt att leverera några pengar. Enligt arrangör Andreas Hyttsten är det en konflikt med ett av bokningsbolagen som gör att stora summor saknas. Han säger att bolaget hävdar att de använt förskottsbetalningen till omkostnader inför festivalen.

– Och det är inte sant. Det står klart och tydligt i kontraktet för varje band att föreningen står för alla omkostnader. Så som transport av musikinstrument och transport av band, säger han.

Hyttsten vill inte berätta vilket bolag det handlar om men säger att det kan bli en rättslig process om inga framsteg sker.

– Det farligaste är att det är ord mot ord. Då är det ett hyfsat stort bokningsbolag mot ett liten ideell förening i Kalix. Det är som David mot Goliat, det kan gå men det kan också gå åt helvete. Vi vill försöka så gott det går utan att kreveras och har noll chans att hjälpa de som köpt biljetter, säger han.

LÄS MER: Norrlandsvrål-arrangören: "Det finns inga pengar"

Många arga biljettköpare har hört av sig direkt till Andreas Hyttsten och även skrivit ilskna inlägg på deras Facebook-sida. Förklaringen till de uteblivna pengarna godkänns av några, men inte av alla.

– Det har varit verbala dödshot där folk har ringt upp mig från skyddat nummer ... jag förstår varför folk är förbannade och vet att folk generellt sett tar i från tårna även om de inte menar det de säger, säger Hyttsten.

– Jag tror inte att någon skulle komma förbi och mörda mig för att de inte kunde gå på Norrlandsvrål och vill ha tillbaka sina pengar. Men det är klart att det är obehagligt och varje gång telefonen ringer hoppar jag till och tror att jag ska få ett sådant samtal igen, säger han.

Under det senaste året har tongångarna varit så hårda att Hyttsten gjort sig anonym på nätet och försöker hålla sig undan hoten.

– Nu har de inte varit uppe på min bro och knackat på, men det är klart att jag har känt en viss oro. Det är klart att jag har tagit bort mina adressuppgifter från nätet av den anledningen, säger han.

Vad handlar hoten om?

– En del av hoten handlar om att göra hembesök, det finns också på Facebook. Du kan kolla, men jag kan inte gå ut på Facebook utan att få ångest.

Andreas Hyttsten berättar att ett alternativ till att få in pengar kan vara att starta ett lokalt gratisevenemang i Kalix där besökarna har möjlighet att skänka bidrag. Arrangören är noga med att påpeka att han satsar allt för att göra rätt för sig.

– Jag gör så gott jag kan och visst är jag förtvivlad i allra högsta grad och visst är jag deprimerad. Jag har försökt i alla fall och jag försöker fortfarande, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!