"Inte så rock´n´roll"

Nyligen avlutade hon ännu en turné. Då åkte Glasvegas trummis Jonna Löfgren hem till Boden – och gav trumlektioner.– Jag vill ta det lugnt. Jag är inte så rock’n’roll, säger hon i en exklusiv intervju till Duo nöje.

Utsiktsbild från scenen som Jonna Löfgren själv tagit.

Utsiktsbild från scenen som Jonna Löfgren själv tagit.

Foto: Jonna Löfgren

NÖJE2014-05-08 15:45

Glasvegas avslutade nyligen sin senaste turné i Nordamerika. Jonna Löfgren, 27, åkte då hem. Inte till lägenheten i Glasgow – utan till sin gamla hemstad Boden.

– Jag försöker åka till Boden när jag kan för att hinna umgås med familjen och vänner som är kvar. Det blir kanske varannan månad, säger hon.

Som trummis gjorde hon debut i det skotska rockbandet för tre och ett halvt år sedan. Nu försöker hon ge något tillbaka till Boden där allt började.

I hennes föräldrars hus har ett rum gjorts om till trumstudio. Där träffar hon de som är sugna på att lära sig spela.

– Jag fick idén hemma i Glasgow när jag ville göra någonting mellan turnéerna. Så jag satte upp en sida på Facebook och bjöd in folk, säger Jonna.

Åtta elever får nu trumlektioner när hon är i Boden.

– Speciellt många tjejer har hört av sig och vill spela. Det är jätteroligt att folk blir inspirerade av mig även om jag själv först nyligen har börjat förstå det. Första gången jag blev tillfrågad att berätta om mitt liv tänkte jag: Vad ska jag berätta om?

– Jag är bara en vanlig människa. Jag står bara och spelar inför massa folk.

Glasvegas slog igenom stort med singeln Geraldine 2008 och har turnerat flitigt sedan dess. Jonna har hyllats för sina insatser i bandet. Och engelsk press har jämfört henne med Keith Moon, legendarisk trummis i The Who.

– På ett sätt blir jag förvånad men samtidigt tycker jag att jag är en jättebra trummis. Jag kör min grej, säger Jonna.

Senast bandet var i Sverige var i november.

– När jag började i bandet var det turné hela tiden, sen fem dagar ledigt och sen ut igen. Nu har vi lite mer tid emellan och då hinner jag mer se fram emot resandet. Allt blir ju vardag till slut men jag tycker det har blivit allt roligare att spela, säger Jonna.

Inför senaste skivan Later... When the tv turns to static tog Jonna med sig sångaren James Allan till Boden och spelade in flera nya låtar. Låtarna finns med i specialutgåvan under namnet Boden sessions.

De senaste två skivorna har dock haft svårt att leva upp till förväntningarna.

– Men vi gör vår grej och försöker nå ut till de som vill höra. Vi har väldigt fina fans och vissa åker runt på turné med oss i hela världen. Det är så himla häftigt, säger Jonna.

Samtidigt säger hon att hon inte funderar så mycket på kändisskapet.

– Folk tror att våra liv är så glammiga men så är det inte alltid. Ibland finns det inget varmvatten i turnébussen, då får man hälla kalla vattenflaskor över huvudet. Det är också rocklivet.

Hur mycket rock’n’roll är du då?

– Jag är inte så mycket rock’n’roll. Vissa tror kanske att vi ska vara diviga men jag har aldrig kastat ut en tv genom fönstret eller något sådant. Det närmaste jag gjort är att tappa min Iphone så den gick sönder.

Jonna Löfgren om...

... Boden: "Jag saknar saker jag aldrig trodde att jag skulle sakna. I somras när jag var hemma njöt jag så mycket ute i skogen. Man ser hur fint det är när man har varit borta ett tag."

...Glasgow: "Det är fint men lite ruffigt och hårt på ytan. Folk är väldigt öppna och hjälpsamma."

...sitt bidrag till bandet: "Jag kommer med mycket idéer om hur vi ska spela. Eftersom jag står upp och spelar bidrar jag även en del på scenen."

...att turnera med tre killar: "Jätteroligt. Vi är som en liten familj. Vi litar på varandra och beskyddar varandra."

...kritikerna: "Jag känner inte press från utsidan men däremot från mig själv. Jag vill göra mitt bästa. Det enda som betyder något är att jag själv är nöjd."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!