Lena Philipsson gör det. I sin bejublade jubileumsshow på Cirkus just nu. Liksom de som jobbar på Rosenbad. Några av dem så ofta som en gång i veckan. Fast här är stången utbytt mot en stol.
Vi pratar StripChair och PoleStrip. Eller varför inte UmbrellaStrip eller FloorStrip. Ja, listan kan göras lång på de former av exotisk träning som finns tillgängliga på helt vanliga svenska gym i dag.
Lägg till dansstilen Pole dance och du får Stockholmsbaserade dansstudion och företaget Dancing Queens koncept.
- För mig var det lite kärlek vid första ögonkastet, säger Luleåfödda Petra Larsson, grundare av Dancing Queen och den som först tog den exotiska träningen till Sverige och Norden.
- Pole dance var den perfekta träningsformen för mig. Jag är stark, ganska stor och vältränad. Då är det lätt att känna sig lite klumpig på till exempel ett vanligt aerobicpass.
Det har gått tolv år sedan Petra Larsson stötte på träningsformen på ett gym i USA. Hon var där för att spela collegebasket efter tre år på Basketgymnasiet i Luleå. När en skadad rygg satte stopp för en fortsatt bollkarriär, fick dansintresset chansen att blomma ut. Vilket det gjorde med råge.
Hemma i Sverige utvecklade hon konceptet, gjorde det än tuffare och tog sedan patent på det. Och när hon sedan försökte få gymägarna att nappa på denna stripaerobic, gick det till en början trögt.
I alla fall under dess rätta namn.
"Showdans med stol"
- Ja, när jag först skulle sälja in konceptet på Sturebadet i Stockholm var de visst intresserade. Fast de ville kalla det showdans med stol. Och då tyckte jag att det föll lite, säger Petra och fortsätter:
- Det kallas det förresten när vi håller i klasser på Rosenbad. Showdans med stol. Dubbelmoralens Sverige.
I dag driver hon företaget som, förutom att de undervisar i olika dansklasser eller träningsformer, även utövar både konsult- och showverksamhet. Träningsformen har blivit allt mer accepterad och framför allt syns den flitigare, vilket leder till färre och färre missförstånd.
- Vanligaste missuppfattningen är att folk tror att vi strippar. Men det finns stora skillnader mellan striptease och stripaerobic. För det första, på strippklubb gör de det i klackar. Vi är alltid barfota. Och det är ingen som försöker vara snygg under våra klasser, säger Petra.
- Man är helt slut efter ett pass. Blåslagen och skinnflådd. Min kille har till exempel aldrig sett mig dansa. Jag skulle aldrig orka stå och åma mig.
Men så sent som i början av året utsattes Dancing Queen för en hatattack. Gruppen Nordisk ungdom hade sprayat ned entrén till dansstudion med orden: "Låt barn vara barn". Det efter att tidningen Metro publicerat en artikel med rubriken: "Här studerar sexåringar sexdans".
"Det blev så fel"
Petra Larsson, som just nu är mammaledig med sin tio månader gamla son, suckar lite uppgivet.
- Det där blev så fel. Min syster och hennes barn var på besök och hälsade på i studion. Och vad gör barnen, jo, de ser stängerna och börjar genast klättra på dem. Så jag ordnade något vi kallade för Kids Acro vilket inte alls har något med stripaerobic att göra.
Vad tror du det är som stör människor med den här typen av träning?
- Jag kan bara säga: Kom och testa. För det är inte vad folk tror att det är. Visst, jag vet var träningsformen kommer ifrån och det finns skumma, skitiga porrklubbar, där de står och åmar sig mot en stolpe. Men vad har vi gjort av det nu?
Flera stjärnor har provat
Och som svar på frågan finns redan nämnda Lena Philipssons färska Min drömshow på Cirkus. Avslutningsnumret är just ett Pole dance-nummer, koreograferat av Petra.
- Vi ville spexa till Det gör ont. Så i stället för mikrofonstativet använder hon sig av en pole. Vi körde stenhårt med dansarna, de hade spruckna revben och var allmänt blåslagna. Lena gör en bakåtsnurr som mest avancerat trick. Jag hade större planer för henne men hon bromsade oss där, säger Petra och skrattar.
Ja, både Pole dance och stripaerobic är alltså på frammarsch. Förutom Lena Philipssons nummer, har Petra Larsson och hennes kollegor dansat med både Burlesquestjärnan Dita von Teese och hiphopartisten Jay-Z under deras respektive Sverigebesök. Dessutom anordnar Dancing Queen det första svenska mästerskapet i Pole dance den
11 november. Och för andra gången håller de även i Battle of the pole - som är världens största tävling
i Pole dance.
- Men jag är tacksam att en så folkkär artist som Lena använder sig av ett sådant här nummer. Då kanske gemene man börjar förstå vad det handlar om. Det är inget konstigt eller farligt som man gör i mörka källare. Det är skitkul! Och framför allt bra träning.