Arg är inte hela sanningen. Sara Granérs All I want for christmas is planekonomi, är sprunget ur en uppriktig frustration och en sorg över ett ekonomiskt system som efterfestar på jordens resurser. Ibland skriver hon med versaler:
"Man stannar inte kvar (på jobbet) och layoutar reklamblad med unika rea-erbjudanden på GPS-fartvarnare och anmäler sig till en mindfulnesskurs i stresshantering för att klara livspusslet. MAN BETER SIG INTE PÅ DET SÄTTET."
"En stark längtan"
- Det här överflödssamhället skapar en jättestark längtan hos mig efter en annan struktur som är baserad på människors behov i stället för på företagsvinster. Det är inte värdigt att tvinga andra människor att producera en liten mojäng som man ska ha att sänka ner ägg med i en kastrull. Jag tycker att vi borde ägna oss åt något annat, säger Sara Granér.
- Det är väldigt mycket snack om att vuxenvärlden måste sätta tydliga gränser, det här är en bra arena för det.
Nyhetssatir, kallar hon sin genre. När hon debuterade för fyra år sedan var det med expressionistiskt färgstarka nallar i Det är bara lite aids. Det nya albumet är hennes tredje och mest tematiskt sammanhållna. De färgstarka enrutingarna är kvar, ibland i form av målningar utan text.
Inget marxistiskt teoribygge
Samtidigt som hennes planekonomiska julklappsdröm är tydligt politisk, levererar Sara Granér inget marxistiskt teoribygge. I stället för Das Kapital använder hon sig av Magdalena Ribbing och av Isabella Löwengrips du-kan-förverkliga-dina-drömmar-tänkande i sin analys av det senkapitalistiska systemet och vad man kan göra åt det.
- Det var uppfriskande att läsa Stora etikettboken. Man kan tycka att etikettsregler är ganska tramsiga men kanske handlar det ändå om att alla ska må bra och känna sig välkomna på ett kalas? Jag tänkte att det vore skönt att ta upp de här reglerna en nivå, till att alla ska ha det bra i samhället.
Feministiskt anslag
Alliansens politik skärskådar hon utifrån en hälsobok om psykologiska försvarsmekanismer. Känslorna inför socialdemokraten Urban Ahlins resonemang kring den svenska vapensexporten illustrerar hon med hjälp av klassisk bildterapi. Vad ser du framför dig? En njurtumör i långt framskridet stadium.
- Det är roligt att koppla ihop två helt olika områden.
Och även om hon fokuserar på det ekonomiska systemet finns det feministiska anslaget kvar i bakgrunden. Sara Granér ingår i det feministiska seriekollektivet Dotterbolaget tillsammans med bland andra Liv Strömqvist, Nanna Johansson och Sofia Olsson. Ibland kallar de sig Skagenmålarna.
- Det är mycket bättre att tänka att man tillhör en gemensam skola, en genre som tillsammans utvecklar en konstnärlig riktning. För mig är det viktigt att det finns en politisk dimension.