Gitarrpop i karusellfinal

Maria skriver texterna. Hennes förlorade pojkar lägger på musiken. Idéer spottas ut sedan kompromissas det tills Maria är nöjd. Så skapar Piteå-bandet Maria & the lost boys sina låtar. Låtar som de ska vinna Livekarusellens final med på lördag.

Jonas Nordqvist, Fredrik Dahlin, Mikael Sundqvist och Maria Nitsche bildar gruppen Maria & the lost boys som på lördag tävlar i Livekarusellens final i Överkalix.

Jonas Nordqvist, Fredrik Dahlin, Mikael Sundqvist och Maria Nitsche bildar gruppen Maria & the lost boys som på lördag tävlar i Livekarusellens final i Överkalix.

Foto: Gunnar Westergren

Nöje2012-05-03 07:35

Bandet är skapat ur folkhögskola. Maria Nitsche gick i tvåan på Framnäs i Piteå. De andra fyra femtedelarna i klassen under på samma skola när bandet startades. Jonas Nordqvist är gitarrist och säger att de fick nys om att Maria satt hemma och skrev hits som de ville göra någonting av. Även Fredrik Dahlin är gitarrist och han tycker att skolan är en bra mötesplats för musiker med hög musikalisk nivå.

- Vi bor på skolan så vi har tillgång till lokaler och instrument hela tiden. Det blir en hel del kvällar och nätter. Nattskift är ett begrepp som har myntats det senaste året. Det är så kul att vi inte kan låta bli. Plugget blir inte lidande, snarare tvärtom. Men däremot man själv ibland när vi går direkt till lektioner.

- Det är projektbaserat i skolan. Vi har ett projekt i taget, nu har vi varit i fjällen och kört afterski och innan det har vi haft allt från hiphop och hårdrock till Robyn, säger Mikael Sundqvist som är bandets trummis.

JN: - Ibland vill man vara kreativ och då har vi utrymme för att vara det i bandet. Om det har blivit för mycket skolbok ett tag är det skönt att vara kreativ. Även om skolan är ganska fri är det skönt att slippa skolformen och bara spela loss.

Melankolisk gitarrpop
Spelas loss ska det göras i Livekarusellen som äger rum i Överkalix på lördag. Bandet har inte lagt till något speciellt på repetoaren inför finalen utan spelar det Jonas Nordqvist beskriver som melankolisk gitarrpop och Mikael Sundqvist beskriver som hyfsat melankolisk gitarrpop.

JN: - Det blir som innan. Lite coolare bara. Vi behöver inga trick. Musiken är så bra att vi inte behöver någon scenshow. Vi spelar så bra vi kan spela och sjunger så bra vi kan sjunga.

"Vi är vilsna"
Bandet fortsätter klä sin musik i ord. Bra poplåtar, speciellt sound och okonventionellt där refrängen kan vara försiktig istället för stark. Jonas Nordqvist säger försiktigt storslaget och Fredrik Dahlin att Tingsek möter U2. Han menar att det är svårt att tävla i musik och att det mer handlar ett tillfälle att visa upp sig och att få konstruktiv kritik av juryn.

FD: - I delfinalen senast hade juryn skrivit att jag skulle spotta ut tuggummit innan jag klev upp på scen. Det var bara klipp dig och skaffa dig ett jobb som saknades. Nu har jag i och för sig klippt mig ändå säger han och stryker sin kortsnaggade frisyr.

Att Maria är med i bandnamnet är fullt förståeligt, men The lost boys. Vad kommer det ifrån?
MN: - Det kom i somras. Vi hade lite andra förslag först och så slängde jag bara ur mig det här och de andra nappade.

MS: - Det låter ballt.

JN: - Vi är vilsna, förvirrade små pojkar och världen är så stor.

Maria Nitsche skriver låtarna och hon spelar piano när hon gör det. När bandet startades framfördes även låtarna pianobaserat, men inför Livekarusellen bytte man stil till att bygga på gitarr.

FD: - Delvis var det för att det är så meckigt att ta med piano, men vi letade också ett nytt sound. Det kan komma fram mycket nytt när man översätter låtarna från piano till gitarr.

MS: - Vi prövar oss fram och diskuterar mycket vad som ska funka. Som struktur och dynamik så vi får fram låten på bästa sätt.

Platta kan komma
Någon skiva har Maria & the lost boys ännu inte släppt, men de satsar på att det ska vara gjort efter sommaren.

JN: - Till hösten. Men hösten är lång. I skolans värld finns bara vår och höst och där varar hösten fram till jul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!