Den 19 augusti 2010 släppte Cee Lo Green Fuck you. Den souliga popdängan tog sig till den amerikanska singellistans andraplats och toppade listorna i flera europeiska länder. Men många radiolyssnare fick inte höra den osande refrängen. I radioversionen byttes svordomen ut mot det betydligt mer lättsmälta "Forget you".
I Sverige spelades båda versionerna. Sveriges Radio sände originalversionen. Rix FM valde den barnvänliga.
- Svårt att säga varför vi gjorde så, men vi tyckte att det blev lite för anstötligt. Det blev reaktioner från båda håll. Hur vi än gjorde fick vi skit. Vi vill ju inte stöta oss med våra lyssnare, men samtidigt vill vi inte vara en kanal som lägger munkavle på artister, säger Robert Sehlberg, musikansvarig på kanalen.
Artist stoppades
Nyligen stoppades reggaeartisten Sizzla från att spela i Stockholm. Arrangörerna bakom konserten drog sig ur sedan Sizzla kritiserats för att han uppmanar till mord på homosexuella i sina texter. Händelsen väcker frågan om vilken musik som bör få framföras i offentliga sammanhang.
Sveriges största radiokanaler och konsertarrangörer är överens om två saker: Frågan är viktig - och det finns inga givna svar.
Tor Nielsen är promotor på Live Nation och jobbar med flera av världens största artister. Företaget har bland annat samarbetat med rapparen Eminem som fått skarp kritik för hatiska texter om homosexuella.
- När vi arbetade med Eminem så var han en av världens största hiphop-artister. Jag tror att det då var väldigt lite diskussion om de här frågorna, säger han och fortsätter:
- Det måste vara upp till varje promotor att bedöma om det här är lämpligt eller inte lämpligt. Jag har inget bra svar på var gränsen går, men jag tycker att det är väldigt tveksamt att arrangera konserter med artister som kränker människor på grund av deras sexualitet, religion eller hudfärg.
Utrymme för tolkningar
Sveriges Radio har en väl definierad policy för innehållet i sina sändningar. Reglerna anger tydligt att sändningarna inte får ha ett innehåll som "strider mot de demokratiska principerna". Ändå finns det gott om utrymme för tolkningar. SR:s musikchef Pia Kalischer tar thrash metal-bandet Slayer som exempel.
- Jag fick vid ett tillfälle försvara Slayer från en kristen intressegrupp som kallade dem för nazistiska eftersom en av bandets medlemmar samlar på nazistiska föremål. Det kan man tycka vad man vill om och Slayer behöver kanske inte någon försvarsadvokat, men det fria ordet behöver det, säger hon.