Hej Markus! Jag har hört att det började med cello och gitarr på kommunala musikskolan i Kalix för dig. Och att det sedan blev visa för hela slanten - hur kommer det sig?
- Haha... Jag är så slarvig och lat så jag blev aldrig duktig på det där med instrument. Då upptäckte jag att ingen kunde säga att jag gjorde fel om jag gjorde låtarna själv. Jag började alltså tidigt med själva skapandet. Sen skrev jag på svenska för att jag var sämre på engelska. Än en gång alltså på grund av lättja. Sedan upptäckte jag Bellman och kom in på en av landets två visskolor, den i Västervik, och då var det ju klippt.
Vad är det som lockar med den här typen av musik?
- Visan är en blandkonst som består av musik OCH text - där texten till och med får anses överordnad musiken. Jag är nog egentligen mer textorienterad än musikdito, men än en gång rastlös, slarvig och lat, så till exempel romanförfattare fungerar ju inte. Då är visan ett gyllene latmansubstitut. Sedan gillar jag i och för sig det subtila musiken kan tillföra en berättelse. Den ultimata konstformen med andra ord.
Ditt första album, Gustaf Fröding från 2007, var på svenska - varför testar du nu engelska?
- Arbetet med albumet Gustaf Fröding tog så lång tid och var så "ur-visigt". Jag inspirerades också mycket av svensk folkmusik under den tiden. När jag var färdig ville jag bara göra något annat. Jag började lyssna på amerikansk folkmusik och hittade likhetstecken mitt i olikheterna. Då insåg jag också att motsvarigheten till den svenska vistrubaduren faktiskt är en vanlig hederlig singer/songwriter. Det betyder förvisso inte att man måste byta språk bara för att man kan, men jag hade fastnat i ett uttryck och språkbytet blev som en injektion. Det hände något med både musik och berättelser. Lite som att måla akvarell i stället för olja ett tag antar jag.
Berätta om albumet, Songs and stories! Jag läste någonstans att det handlar om konsten att leva här och nu, stämmer det?
- Nästan. Det handlar om konsten att försöka. Jag skulle aldrig göra anspråk på att vara någon sorts levnadsexpert och som samhället ser ut tycker jag det kan vara nog bara att försöka. Att statusuppdatera på nätet om vad man har gjort DÅ eller ska göra SEN tar, i min mening, alldeles för mycket tid som man hade kunnat lägga på NU. Att vilja vara någon annanstans hela tiden är också en sån där företeelse jag har svårt att förstå mig på. Om man inte är "där" när man väl är det, hur vet man då att man inte vill vara det? Samtidigt är det svårt. Man behöver böcker, musik och tavlor för det - inte dokusåpor, filmatiserade serietidningar och smartphone-appar.
I dagarna väntar en Sverigeturné, kommer du uppåt något?
- Det blir en liten miniturné till Göteborg, Malmö och Stockholm samt en liten avstickare till Värmland. Sedan är det julshower i hela landet fram till mars känns det som. Men det är klart vi ska upp och spela också. Förhoppningsvis redan i vår, men ingenting är klart ännu tyvärr.
Besöker du någon gång Kalix?
- Absolut! Delar av familjen bor ju kvar så jag är och hälsar på då och då. Senast jag spelade där var dock 2005. Vi hade i tillfällig enfald och storhetsvansinne hyrt Folkets hus. Det var familjen och fyra gamla grannar som kom. Haha, vi får annonsera i NSD nästa gång tror jag!
Fotnot: Bakom skivan står även Markus egenhändigt grundade musikerkollektiv The just woke ups.