När katten är borta dansar råttorna på bordet och när brandbilarna är ute blir stationen brännande het. Nu kan det bli mer rök utan eld.
För två veckor sedan förvandlades Luleås anrika brandstation till en glödhet dansmiljö och evenemanget gav mersmak. Premiären fick besök av drygt 500 personer.
– Platsen är helt underbar för att styra event, det är fantastiskt att man kan nyttja den platsen. Det är en så ikonisk plats, att vi lyckades sy ihop något där är magiskt. Det är så centralt och så himla ballt att man kan göra så mycket grejer där, det är bara fantasin som sätter gränsen, säger arrangören Gustav Sandström.
Den 29-åriga Luleåbon har precis startat företaget 0920 AB för att skapa fler evenemang i framtiden och Sandström hoppas kunna återvända till brandstationen i någon form.
– Absolut, jag är hundra procent säker på att vi kommer försöka. Man får bara hoppas att vi får möjligheten att göra det igen, det är ett fantastiskt ställe att köra på, säger han.
Kan du berätta något om planerna?
– Jag vågar inte säga för mycket, men vi har stora planer. Långsiktigt vill vi bli en riktig festival, det är vårt stora mål. Inom en snar framtid kommer vi köra i mindre skala – men det kommer event.
Örjan Esensjö, projektledare för evenemang och konferens på Luleå kommun, har fått förfrågningar från andra arrangörer i stan om att använda brandstationen.
– Det har kommit frågor till mig från gäng som vill komma dit och göra saker, jag har gett dem kontaktuppgifter och det hade varit vansinnigt kul om det går att fortsätta göra roliga saker där i väntan på att det ska rivas och bebyggas. Det kommer stå tom och oanvänt ett tag annars, säger han.
Chef för stadsbyggnadsförvaltningen är Helén Wiklund Wårell och hon räknar med fler förfrågningar i framtiden.
– Jag tycker att det är spännande när det händer mycket saker i Luleå kommun, men man måste väga varje enskild förfrågan utifrån byggnaden och vad som ska vara där, säger hon.
Vad är det som avgör om ett evenemang är genomförbart?
– Vi måste tänka på säkerhetsaspekten. Vi gör inget underhåll i och med att vi inte har någon hyresgäst och lägger inte några pengar där. Byggnaden ska ju väck. Om vi hyr ut den måste det fungera och vara säkert, det är sådant vi ta i beaktande. Men dörren är öppen. Jag tycker att vi ska ta en dialog kring vilka ytor som ska användas, till vad och hur länge, säger Helén Wiklund Wårell.