Så mycket mer än dansbandsexpert. Undertiteln på Thomas Deutgens hemsida är väldigt talande. Alltså väldigt. På meritlistan står dansarrangör, producent, programledare, redaktör (för tidningen Får jag lov en gång i tiden), juryordförande (i Danskampen), konferencier, hobbylåtskrivare, talkshowvärd och så vidare.
Det är det sistnämnda vi ska prata om när NSD nöje ringer upp Bodensonen i nuvarande hemmet i Karlshamn. Men han svarar inte. Eller jo, efter två försök och en väldig massa signaler lyfter en andfådd Thomas på luren.
- Vi har så jävla stort hus. Och jag var på andra sidan av ägorna. Vi bor i en gammal skola så det är en bit att ta sig.
Experimentet blev en succé
Om fyra dagar, på tisdag, är det premiär för en ny omgång av Thomas Deutgen show på Norrbottensteatern. Ett arrangemang som i höstas började som ett experiment och slutade i succé.
- Ja, jag gillar radio, gillar att stå på scenen och gillar Norrbotten. Jag ville göra något utifrån det. Och det blev lyckat, vi hade knökfullt varje kväll. Så sedan i höstas har jag tänkt på nya artister.
Hur har du tänkt?
- I nästan alla fall är jag god vän med de jag bjuder in. Jag utnyttjade min telefonbok helt enkelt. Men det måste vara verbala och roliga artister. Efter alla de här åren har jag kommit på att jag inte är så manusbunden, att jag jobbar bäst utan förberedda frågor.
Till höstens omgång kommer bland annat Nanne Grönvall och Robert Wells, en artist Thomas Deutgen är extra nöjd med.
- Det här är ju något han vanligtvis inte gör. Robert Wells är van vid lite större scener och städer, säger Thomas.
- Drömgäster vore Björn Skifs, Jerry Williams och Robyn. De finns inte i min telefonbok men säkert bara några böcker bort.
Skriver Lasse Stefanz-biografi
Enligt precis samma koncept, kommer Thomas köra showen även i Karlskrona. Dessutom skriver han på Sveriges största dansbands biografi, som ska vara färdig till bandets sommarturné. Lasse Stefanz firar 45 år som band och biografin ska i grunden vara Thomas berättelse om deras karriär.
- Jag ska inte avslöja dem på något sätt, utan mer skriva personligt om Sveriges idag största dansband. Jag är fascinerad över hur de fortfarande kan vara på topp. De är ju 100 procent ifrån det som man "ska vara" - alltså ung, blond tjej som sysslar med någon slags mainstreampop.
Men det här med dansband, har du aldrig haft några egna drömmar?
- Jag kan absolut inte sjunga eller spela. Så det är något jag absolut inte ägnat mig åt. Däremot händer det väl att jag skriver någon dansbandslåt så där på ren hobbynivå.
Ja, och den där hobbynivån har faktiskt lett till en platinaskiva som hänger hemma i huset i Karlshamn. På Larz Kristerz femte album, Om du vill, har Thomas tillsammans med Lasse Blomqvist från Luleåbandet Ragges skrivit låten Monte Carlo. Dessutom har han även skrivit åt The Playtones, Torgny Melins och Robert Gustafssons Rolandz.
- Jag har ju lyssnat en hel del på den här typen av musik. Så jag vet i alla fall hur en text inte ska vara. Men det är en fin balansgång det där, en slak lina mellan vad som är banalt och bra. Det räcker med ett par ord så blir det jättetöntigt.
Men när man ändå har en expert på tråden - hur mår den svenska dansbandsscenen egentligen idag?
- Generellt sätt i Sverige idag så är det svårare att ordna danser och tjäna pengar på det. Finns 3000 andra aktiviteter man kan ägna sig åt. Samtidigt finns det ett par dansband som drar otroligt mycket publik. Som Lasse Stefanz, de är ett unika idag och kan jämföras med Vikingarna för 15-20 år sedan, säger Thomas och fortsätter:
- Jag tror det är svårt att locka folk med bara själva dansen. Det måste till något annat också, som Finlandsfärjorna, de går ju riktigt bra.