I november öppnade Restaurang Bergströmska, drygt fyra månader senare försattes bolaget i konkurs. Men redan nästa vecka öppnar restaurangen Taverna Gusto i samma lokaler och många Luleåbor har höjt på förvånade ögonbryn. Nu berättar männen bakom verksamheterna om tumultartade månader.
– Det var en dålig start, det går inte att komma ifrån det. Det var uppförsbacke direkt och fel hela vägen, konstaterar Simon Wanler.
Dåliga recensioner följt av erkänt svåra krögarmånader knäckte verksamheten och styrelsen satte sig ner för att skissa upp en räddningsplan för Bergströmska.
– Planen var ju att vi skulle förenkla lite grann. Men det gick lite för fort utför om man säger så, säger Joakim Olausson.
Fyra månader, sedan konkurs. Det är ovanligt snabba puckar?
– (Skratt) Ja, det kan man nog säga.
Innan konkursen ägdes bolaget av Tapas de Papá. När Taverna Gusto startar upp står Bastard Burgers och Joakim Olausson för ägandet, med minoritetsstöd av Tapas de Papá.
Visste ni att ni skulle starta upp en ny restaurang innan ni lämnade in konkurspappren?
– Nej, det visste vi inte. Vi lämnade in det och sedan jobbade vi för att få igång det igen, inget var hundra procent säkert, säger Olausson, kock på Bergströmska som sedan varit med om att starta upp Bastard Burgers i Uppsala.
Började ni tänka på att starta nytt när ni såg vartåt det barkade?
– Vi var tvungna att föra diskussioner med Galären först. Det gick rätt snabbt allting, vi hade inte tid att rädda Bergströmska, säger Olausson.
– Det har inte varit mycket tid att andas, det har varit fullt ös om man säger så.
Simon Wanler berättar att Restaurang Bergströmska gick ifrån ursprungskonceptet vid öppningen, vilket märktes på kundmottagandet. När Taverna Gusto öppnar nästa fredag är lokalen uppdelad i en familjevänlig del med bordsbokning och en del med fokus på pizza och bar. Där flaggskeppet blir den napolitanska pizzaugnen.
Dök konceptet upp redan när ni kände motvinden?
– Ja, Taverna-delen började vi jobba med ganska tidigt, tanken var att börja med det konceptet under våren. Vi sköt till pengar och skulle hålla oss flytande till dess att vi tagit fram det nya konceptet som vi trodde mer på. Men hålet blev för djupt, vi kunde inte driva vidare bolaget utan att sänka Tapas, säger Simon Wanler.
I och med att tapasrestaurangens bolag även ägde Bergströmska såg styrelsen hur ekonomin påverkades även där.
– Tapas hade inte råd att driva vidare den restaurangen, de hade inget val. Hade vi fortsatt hade vi sänkt Tapas också, säger Wanler.
Simon Wanler säger att det fanns långtgående planer på att öppna en verksamhet med fokus på napolitansk pizza i en annan stad, men när lokalen på Rådstugatan blev ledig ville fastighetsägaren Galären ha konceptet där.
Många tror att det är samma gäng som öppnar igen ...
– Ja. Det är skitsvårt att gå ut med ägarkonstruktioner och berätta vem som äger vad ... men folk kommer upptäcka att det är ett helt annat tänk nu, säger Wanler.
– Bevisligen var det inte så många som var på Bergströmska heller (skratt), så det blir nog nytt för de flesta.
Vad händer med presentkorten från Bergströmska?
– Du får gärna skriva att de som har presentkort jättegärna får mejla oss. Vi vill vara så tillmötesgående som möjligt här. Framförallt kanske man kan få till något på Tapas, som ägde en stor del av Bergströmska, det kan vara svårare på Taverna Gusto som inte ägs av Tapas lika mycket.