- Värsta Norrbottens Woodstock!
Johan Rensfeldt i Movits står mitt på flaket på den där omtalade flisbilen och orden hänger liksom självklart över publikhavet ute i den friska luften i Valvträsk.
Framtidstro
Den lilla, tysta byn som ligger en handfull mil utanför Boden, i Gunnarsbyns församling, har plötsligt förvandlats till en skådeplats för liv, rörelse och framtidstro. Och det som bara skulle vara en liten byafest, har lockat till sig tre gånger så mycket folk som vad man hade räknat med.
I kväll, två år senare, är det tänkt att känslan ska återskapas.
- Det ska bli kul att göra om samma sak igen. Med alla vänner. Och byborna, säger Ronja Ljunghager.
Initiativtagare till festivalen
Hon sitter på sitt kontor i huvudstaden. Om inte allt för många timmar börjar resan som ska ta henne hemåt. Eller hemåt och hemåt. Ronja växte upp i Luleå och tillbringade somrarna i stugan i Valvträsk. Med vänner som Movits, Zacke och Timbuktu,
- Min morfar är egentligen initiativtagare till hela festivalen. Det var han som frågade om de här artisterna ville spela på en liten byafest. Och på den vägen är det, säger Ronja.
Med Ronja som spindeln i nätet, växte det fram ett samarbete mellan de nämnda artisterna och byborna i Valvträsk. Och med ledorden "levande landsbygd" klingande i bakgrunden, byggdes broar mellan såväl generationerna som mer specifika geografiska platser.
I år trycker man lite extra på dessa punkter, vilket innebär att all vinst ska gå till miljövänligare och billigare el till grannbyns Folkets hus, samt förhoppningsvis en bakugn till Valvträsk.
Miljöanknytning
- Alla inblandade har nog sina egna mål med festivalen. För mig är det hela miljöanknytningen och det är svårt att inte hoppa på tåget när man har vänner runt en som sysslar med musik, säger Ronja och fortsätter:
- Jag tycker det är viktigt att folk fortsätter att bo där. Vi - människan - har tagit så många steg från naturen att vi bör börja tänka om. Och musiken är en bra länk däremellan.
Precis som första året kommer kvällens festival hållas enkel. De medel som tillkommit via sponsorer, har använts till bättre ljud och ljus. Och flisbilden är utbytt mot en liten scen - i år ska ju hela Timbuktus kompband Damn rymmas. På repertoaren står alltså - som NSD tidigare skrivit - Timbuktu med Damn, Movits, Zacke och Bodens spelmän. Samtliga med någon slags anknytning till byn.
Helgrillad ren
Av de involverade från första årets festival, var det bara Zacke som hjälpte till förra året. Och förutom att försöka hitta tillbaka till ursprungskänslan, säger Ronja att man i år även försökt söka det norrländska.
- Vi har ställt oss frågan: Vad är norrländskt? Svaret syns till exempel i maten, det kommer finnas helgrillad ren.
Vad hoppas ni på i år?
- Hela grejen är ju lite ge och ta. Artisterna ger inte bara något, de får faktiskt uppleva någonting också. Och umgås med bymedlemmarna, säger Ronja och fortsätter:
- Sedan hoppas vi att det kommer lagom med folk.
Lagom? Vad händer om det kommer för många?
- Vi får ju bara ta in ett visst antal personer, 2 000 stycken. Och jag hoppas alla får plats. Annars tror jag säkert att det blir en fin folkfest även utanför.
För Ronja betyder helgens tillfälliga visit i Valvträsk också mer än en förhoppningsvis lyckad kväll.
- I Valvträsk har man alltid förespråkat lugnet och det naturliga. Många där är självförsörjande. Men för mig är det också grunden till vem jag är och var jag kommer från.
- Jag skulle vilja säga att Valvträsk är paradiset på jorden. Byn har allt men egentligen ingenting.
Vad tror du om festivalens framtid?
- Man ska ha i åtanke att de är många äldre i byn. De ska orka fortsätta med festivalen. Allt görs hela tiden för byns bästa. Så vi tar ett år i taget.