Så maxar du din träning

Det tränas som aldrig förr.
Ändå får endast fem procent ut maximalt av sin gymträning.
I två delar testar NSD:s Mariana Vnuk att optimera sin tid bland vikterna.

Mariana Vnuk test inför träningsprogram

Mariana Vnuk test inför träningsprogram

Foto: Kurt Engström

Nöje Fredag2012-03-23 08:00

Du som har tränat ett tag känner säkert igen dig. Du går till gymmet, kör dina pass, försöker vara kreativ men nästan inget händer. Kanske är det en berömd platå, eller kanske är det så att du helt enkelt måste ta nästa steg i din träning.

Tittar man på gymverksamheten idag, går den stadigt uppåt. På väldigt kort tid har tre nya anläggningar etablerat sig i Luleå och på Helex, ett av stans största gym, ökar antalet medlemmar med ungefär tio procent per år.

Ser man dessutom till de som använder gymmen, tränar de både mer frekvent och mer avancerat.

- Vi ser helt klart en träningstrend. Eller egentligen handlar det mer om ett hälsotänk. Det är ett sådant fokus i samhället idag, säger Peter Backman, sjukgymnast och personlig tränare på Helex, och fortsätter:

- Folk tränar oftare och mer fokuserat, mot ett mål. Folk är mer medvetna, det finns en PT i nästan varje umgängeskrets idag. Och så finns ju tillgången till avancerad träningsinformation på nätet.

Trots detta uppskattar Peter att endast fem procent av besökarna får ut maximalt av sin träning. Och med detta i bakhuvudet stämmer jag träff med sjukgymnast Lasse Lundgren, som arbetar med bland annat LF basket, Northland basket och svenska damlandslaget i basket. Han ska hjälpa mig att optimera min träning genom att se mina begränsningar. Det genom en rörelseanalys och ett bålkonditionstest.

- Genom att göra en rörelseanalys ser man din kropps begränsningar och därmed möjligheterna. Målet är att hitta det som är "dåligt", för att göra det bättre och optimera träningen, säger Lasse.

Jag får bland annat hålla i en pinne och sittandes i skräddarställning vrida överkroppen så långt jag kan åt både höger och vänster. Utifrån en rad liknande övningar, står det klart att jag är rätt stel i bröstryggen. Min powersida är definitivt framsidan och jag har outnyttjade partier på baksidan. Muskler som helt enkelt inte används - trots att jag tränar varierad styrketräning flera gånger i veckan. Och så här är det för de flesta människor. Vi har delar av kroppen som vi använder mer - eller mindre. I vissa fall inte alls.

Med detta som grund ber Lasse mig sätta upp ett specifikt mål. Och här har jag lite "tur". Precis det jag bör jobba med, är också det jag vill jobba med. Axlarna ska få mer volym.

- Mycket handlar om att hitta positioner, att bygga på rätt ställe. Jag hade kunna ge dig ett program där du börjar bygga upp muskler direkt. Men då jobbar du bara med det du redan har, säger Lasse.

Varken rörelseanalysen eller bålkonditionstestet är något Helex erbjuder sina kunder till vardags. I mötet med en sjukgymnast gör de automatiskt en slags rörelseanalys men här ges alltså tillfället att verkligen hitta dina svagheter - och därmed kunna ta din träning till ytterligare en nivå. Exakt hur du bör träna, beror såklart på vad du är ute efter och var dina svagheter finns.

Det känns ändå lite nördigt, hur mycket ger det här?
- Har man tränat mycket är det såklart de små detaljerna som gör skillnad. Därmed är det inte sagt att du, eller någon annan, tränat "fel" innan. Det handlar om att ta sig själv till sin spets.

Innan vi skiljs åt har jag ett program i min hand. På åtta veckor ska jag inte bara väcka liv i sovande muskler, de ska också få volym och hållningen ska bli mer stolt. Programmet är uppdelat i tre delar, där de tre första veckorna kommer ägnas åt mängdträning med målet att skapa ett dataprogram för att få en möjlighet att hitta just de muskler jag vill träna..

- På kortare tid än sex-åtta veckor kan man inte få någon förändring. Det är den tid det tar att anpassa sig och bygga muskelfibrer, säger Lasse.

Visste du att...

Fotnot: Hur det gick kan du läsa i NSD, Nöje fredag, lite längre fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!