Förra sommaren åkte syskonen Bäcklund runt i Norrbotten med ett gäng talangfulla musiker, som en del av Linnéas projekt.
Hennes projekt gör de tillsammans.
- Linnéa upptäcktes långt före mig. Jag hade en massa låtar som jag började erbjuda och så har det fortsatt, säger Tomas.
I café CQ, kulturcaféet i Enter galleria, där syskonens mamma förövrigt jobbar, finns Linnéas EP For Love från 2007 till försäljning. Den rymmer några mycket vackra countrydoftade låtar som All I am, As much As You Do och And He Left som bärs upp av Linnéas silkesmjuka, känslofulla sång.
Utgår från faser
Tomas ska åka på rekreationsresa till New York en vecka och samtidigt passa på att besöka några musikklubbar.
- Vi ska kickstarta mitt projekt när han kommer tillbaka. Vi har utvecklat det vidare till en helt ny grej som vi tror jättestarkt på, säger Linnéa.
Syskonen fungerar väldigt olika. Hon brukar få uppslag vid pianot medan han skriver till gitarr.
- Jag utgår mycket från fraser. Hittar du rätt fras har du hela låten där, säger Tomas Bäcklund.
Tomas Bäcklund jobbar till vardags som konsult åt BD-pop där han är inblandad i studioarbete, artistutveckling och olika projekt.
- Det går inte att stänga av att göra egna grejer.
Vill ha ett stort band
Han har tre radiosinglar på svenska som ska ut som digitala släpp, troligen under ett bandnamn. Här bevisar han att han även kan skriva på svenska, som i låten Släpa med mig hem - "Jag är ett kasst exempel, en död försökskanin, uppbrunnen i din atmosfär." Bandmedlemmar är Jimmy Tikkanen, Jonna Löfgren och Olov Nyström.
- Det blir ju lite närmare på svenska och svårare att gömma sig.
För tillfället har han lämnat den engelska repertoaren men många av låtarna är helt enkelt för bra för att glömmas bort, exempelvis Carry me home, Just you, Let me in, med flera, som spelades in med Tomas Bäcklund band. Tomas Bäcklund är liksom systern begåvad med en mycket bra sångröst, hans stil är lite tillbakalutad men med ett träffsäkert tilltal.
- Jag ville ha ett stort band. Med åtta pers på scenen är det mycket att leka med.
I Rosie körade Linnéa tillsammans med Terese Olsson.
- Vi busade ihop oss på ett rep. Vi skulle sjunga "baby" men det blev "Tomas, when will our sun start to shine?"
Sjungit länge
"When I´ve had all my laughs at your expense and you´ve had all yours laughs on mine", blev svaret.
Linnéa började spela gitarr och fortsatte med bas och piano. Sjungit har hon alltid gjort, vilket resulterat i den nyanserade sångerska hon är idag.
- Jag kan inte komma på ett årtal när jag började.
I våras gick hon ut estetiska programmet, musikinriktningen, Björknäsgymnasiet.
Tomas valde istället IB-programmet och pluggade sedan musik- och ljudproduktion under högskolan i Skövde. Han har förlagskontrakt med Mars Music.
Liknande influenser
Han spelar gitarr, banjo, mandolin, munspel och lite klaviatur, för att få jobb och vara en resurs som musiker. Det handlar inte om hillbilly utan om "graveyard" banjo.
- Det är när man spelar ganska plonkigt och konstigt. Det blir mer figurer som bidrar till helheten.
Hans influenser nu är exempelvis Elvis Costello, Olle Ljungström, en tidig Ryan Adams, Joni Mitchell och Josh Rouse.
- Våra influenslistor går ihop på många ställen men jag har också tillåtit mig att tycka om kommersiell pop, säger Linnéa, som även gillar The Crystals, The Ronettes och Motown-musiken.
Syskon in på skinnet
Syskonen Linnéa och Tomas Bäcklund lät sig impulstatueras mitt i rötmånaden av en chilenare på besök i Sverige. Linnéas vänsterarm pryds av en f-klav och Tomas av Dylan-citatet "It´s alright, ma".- Tanken var att ge morsan svar på tal. Det var kul en kvart, säger Tomas Bäcklund.
Tomas Bäcklund har en hög låtar som han själv precis vet hur han vill göra och så en hög som inte passar in där, även om de är bra. "Jag inser först efteråt om det är en Linnéa-låt. De ska blöda lite på ett gulligt sätt", säger han.
Foto: Nina Pettersson
Tomas Bäcklund, 22, Linnéa Bäcklund, 19,
Allt har hänt som kan gå fel vid en spelning. "Gitarrer har blivit stulna och vi har fått avbryta för att saker gått sönder, strängar, virvlestativ, baskaggepedal" säger Tomas. "Strömmen gick mitt i en låt", säger Linnéa.
Linnéa blir manisk inför en spelning. "Jag vill ha koll på allt." Tomas står och skakar i knäna. "Jag gör armhävningar för att få igång blodcirkulationen. Jag är egentligen inte nervös, man vill ju ändå upp dit."
På 1800-talet fanns en Bäcklundare i Västerbotten som kallades Snipp-Näcken och var en omtalad fiolspelare. "Det har jag inte hört men alla generationer Bäcklund har spelat och farfars släkt kommer från Västerbotten", säger Tomas Bäcklund. "Morfar är en riktig rackare på munspel", säger Linnéa.