Minns möten med hiphop-ikoner och skottlossningar i LA

Ollie Olson släpper musik om USA:s svar på Norrbotten – Kalifornien – och minns tillbaka på åren som formade honom i Los Angeles.

Kirunafödde Ollie Olson släpper sin första musik i eget namn på 13 år efter att ha jobbat med musiker som Robyn, Kent och Håkan Hellström.

Kirunafödde Ollie Olson släpper sin första musik i eget namn på 13 år efter att ha jobbat med musiker som Robyn, Kent och Håkan Hellström.

Foto: Mattias Jersild

Musik2021-06-12 19:00

Kirunafödde Ollie Olson har främst blivit känd som låtskrivare och producent, men efter 13 år bakom andra musiker kliver han fram med musik i eget namn. Förrutom att undervisa på Musikhögskolan i Piteå har 56-åringen spenderat pandemiåret med att ta fram ett album med arbetsnamnet "Second chances", där han gör nya versioner av tidigare utgivna låtar som han skrivit för andra musiker.

Men det förekommer även nytt, exempelvis singeln ”Southern California Summer Nights” som släpptes under fredagen. Det är en kärleksförklaring till Kalifornien, som han återvänder till flera gånger per år och som inspirerat honom till att öppna en vinbar i Stockholm. 

En plats som påminner honom om sin barndoms trakter.

– Det där har jag pratat med Tony Björkenvall i Willy Clay Band om flera gånger, det finns någon likhet med Norrbotten och Kalifornien. Trots att det ligger så otroligt långt ifrån varandra och har helt olika klimat. Det är nog de stora vida vidderna, säger han. 

undefined
Kirunafödde Ollie Olson släpper sin första musik i eget namn på 13 år efter att ha jobbat med musiker som Robyn, Kent och Håkan Hellström.

Det var på den amerikanska västkusten som hans karriär tog en oväntad vändning då han fick jobb som studiotekniker i Los Angeles under en period när hiphopen slog igenom. Sedan dess har Kalifornien legat honom varmt om hjärtat.

– Det var en väldigt spännande tid att få jobba med något man aldrig jobbat med tidigare, jag hajade inte hiphop innan det där överhuvudtaget. Inför min första inhopp som tekniker åkte jag till Tower records och köpte de tio första skivorna på hiphopens topplista för att försöka förstå vad hiphop är kulturellt och musikaliskt, berättar han. 

Den svenske nykomlingen gjorde sig snabbt ett namn i Kitchen Sync Studios och plötsligt rörde han sig vant i en tidigare främmande värld, där livvakter och vapen blev en naturlig del av vardagen.

– Vi hade polisrazzia en gång i månaden i studion, med hundar och dragna vapen. Jag bar egen Glock 19 i axelhölster, det var mer eller mindre ett krav från studioägarna om det skulle bli rån, berättar han.

Många av musikerna i studion rörde sig kring gänget Crips och våldet låg bokstavligen ständigt runt hörnet. 

– Vi hade skottlossning på vår parkeringsplats vid flertal tillfällen mellan rivaliserande gäng. Första gången jag åkte till South central åkte vi i karavan till studion. Sedan gick vi i en fyra kvarters stor radie och presenterade mig för alla i kvarteren för att de skulle veta att jag fick vara där. Jag var ingen polis eller konstig typ, de skulle ge fan i att råna mig eller spöa skiten ur mig eftersom jag jobbade med dem. Efter det kunde jag åka ner dit själv, minns Olson. 

undefined
När Ollie Olson skrev "Southern California summer nights" insåg han att det inte var en vanlig kärlekshistoria, det handlade om kärleken till Kalifornien. En plats han återvänder till varje år, nuförtiden främst för vinresor.

Med sådana historier i ryggsäcken låter vi Ollie Olson minnas tillbaka på några av giganterna han mött i sitt kära Kalifornien.

Westside stories

undefined
Ice T

Ice T. Ett av Ollie Olsons första möten inom hiphop-världen var en legendar redan då. 

– Första gången vi jobbade ihop sa han; "Sverige ... Strindberg? Vad tycker du om kvinnotemat i 'Giftas' och 'Ett dockhem'?". Jag tänkte bara: "Ska jag sitta och diskutera litteraturvetenskap med en hiphop-snubbe från South central?". Det visade sig att han alltid varit intresserad av teater och böcker. När han satt inne i fängelse gick han in i biblioteket och lånade böcker han inte haft tillgång till tidigare i stället för att vara ute på rastgården och bygga muskler. 

undefined
Snoop Dogg

Snoop Dogg. Jobbade ihop med Ollie Olson så sent som 1997, då "supertrevlig och ödmjuk" – till skillnad mot första gången i studion.

– Första gången var han så fruktansvärt stöddig och hade precis en jättehit med "Gin and Juice". En dryg typ som ändå hade humor, han var inte otrevlig mot mig men man kunde känna att han hade en dryghet eftersom det hade gått för bra för fort. 

– Han skulle nödvändigtvis stöta på en delägare till studion och övertala henne att enda anledningen till att hon var lesbisk var att hon inte hade träffat rätt snubbe. Men när han fick se hennes flickvän, som var väldigt vacker, sa han; "jag skulle också vara lesbisk om jag var du". 

undefined
2pac (Tupac Shakur)

Tupac Shakur. Jobbade ihop med Olson när han lade rap på Dee Tha Mad Bitchs låtar 1993.

– Han var otroligt trevlig, väldigt ödmjuk. Jag upplevde inte honom som någon "gangsta"-kille alls, han var väldigt intellektuell och mjuk i sin framtoning. Han var inte den typen som skulle visa sin machostil eller vara gangstahiphoppare även om han framstod så ibland. Jag upplevde att han var en kille som egentligen ville bli skådis men att det passade bra att göra hiphop på den tiden. 

undefined
Coolio

Coolio. Arbetade ihop med Ollie Olson på succén "My soul", där låtar som "C U When U Get there" blev monsterhitar.

– På den skivan lade jag lite sång och det var en jättetrevlig kille. Jag undrar faktiskt vad som hände med honom, men vi får inte glömma att det nästan är 30 år sedan det här inträffade. Det är rätt många pop- och rockband från den tiden som man inte kommer ihåg längre, men de här snubbarna kommer vi fortfarande ihåg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!