Samuel är violinist, uppvuxen i Kalix, numera bosatt i Hörby. Som frilansmusiker reser han mycket och bor ofta i Norrbotten hos släkt och vänner. I helgen spelar han med kollegan Daniel Wikslund vid Kukkolaforsens restaurang. Därefter deltar han i två kammarmusikfestivaler en i Blekinge, en i Nordnorge. En skivsläpp-konsert i Stockholm med bosnisk/svenska bandet Sevdalini står också på schemat och sedan medverkan i en musikteater för barn på danska ön Själland. Coronarestriktionerna har börjat lätta och gjort livemusik möjligt igen.
– Det har varit skönt med en lugn period under pandemin faktiskt. Jag har fått tid att reflektera, tid att öva och har gjort en del inspelningsjobb. Att spela på olika ställen kan bli hektiskt men det är samtidigt kul att upptäcka nya ställen, träffa folk och höra olika sorters musik.
Samuel har en lång och gedigen utbildning till violinist bakom sig. Fem års strikta studier på Malmö musikhögskola med examen 2015. Men han började spela instrumentet redan fem år gammal. Lite av en lycklig slump:
– Det kom en man från Kalix kulturskola till vårt dagis och frågade: "Är det någon här som vill lära sig spela fiol, räck upp en hand!" Och jag räckte upp handen.
Från den dagen har han spelat sig igenom förskola, grundskola och Bodens musikgymnasium. Någon gång i 15-årsåldern tändes intresset för norrbottnisk folkmusik.
– Jag hamnade på en konsert med JP Nyströms och blev helt fascinerad av deras sätt att spela. De och Norrlåtar är inspirationskällor för mig och det är violinisten Anders Hällström har lärt mig hela den repertoaren.
Intresset för den norrbottniska folkmusiken ledde till att Samuel Lundström tog Zornmärket i silver när han spelade upp tidigare i veckan för en jury i Östersund. Märket är en kvalitetsstämpel för musiker.
– Norrbottenslåtar är musik som känns som "hemma" för mig. Det är med musiken precis som med kulturen i Norrbotten inga konstigheter. Jämför du med exempelvis Dalarna så har de mera ornamentering i melodierna.
Samuel spelar även många andra genrer som rock, jazz och balkanmusik. Bandet Sevdalini, där Samuel spelar violin, spelar den traditionella musikstilen Sevdah, från Bosnien. Bandmedlemmarna lärde känna varandra på Malmö musikhögskola.
– Jag tycker om musiken, den har mycket vemod, på det sättet liknar den svensk folkmusik.
Och om du var tvungen att välja en enda genre?
– Då skulle det utan tvekan bli Bach, den musiken är så komplett.
För frilansmusiker kommer inkomsterna i en ojämn ström. Men den ekonomiska otryggheten är inget som bekymrar Samuel.
– Det är helt klart värt det, det är ett viktigt och ärofyllt uppdrag att vara musiker.
Samuel Lundström spelar – förutom violin – gitarr, nyckelharpa, viola och tramporgel. Och han har en ovanlig hobby – att samla på tramporglar. Han har orglar hemma i Skåne och hos vänner i Gällivare, Kalix och Luleå.
– Det är tragiskt att de så ofta slängs bort. Jag har räddat många orglar från att hamna på tippen. Oftast blir det till att lappa och laga bälgen och stämma om orgeln genom att fila på stämtungorna. Många gamla orglar följer en tidigare tonhöjdsstandard så för att kunna spela i ensemble behöver jag stämma om till dagens standard.
Men upptar inte orglarna väldigt mycket plats hos dina vänner?
– Det är då ingen hittills som har klagat!