Konsertpianisten Tania Naranjo och skådespelaren Reuben Sallmander träffades på Göteborgs stadsteater. Han satte sig vid pianot i ett repetitionsrum, för att koncentrera sig och fokusera på annat. Hon hörde pianomusik och öppnade dörren.
– Hon lyssnade på musiken och blev intresserad – och förfasades över min handsättning. Jag är ”hemmagjord” och hon klassiskt skolad pianist, det blev lite komiskt, säger Reuben Sallmander och ler åt minnet.
Tania Naranjo frågade vad han spelade och fick höra att han komponerat musiken själv.
– Hon sa ”wow, vad häftigt” och spelade upp något som hon skrivit och så började vi bolla idéer. Men hon bor i Malmö och jag i Stockholm med min familj, så det blev mycket mejlväxling. Plötsligt satt vi där med en bank med låtar, och då började projektet på riktigt, berättar han.
Hon kommer ursprungligen från Chile, han är jude med rötterna i Odessa, Ukraina. Det avspeglar sig i deras musik, som berör ämnen som ursprung, tillhörighet och olika kulturer.
– Den handlar om livet som sådant, och det finns ett slags melankoli i vår musik som det faktiskt också gör i livet.
Det är antingen Reuben Sallmander eller Tania Naranjo som komponerar musiken, och Reuben skriver texterna på svenska, engelska, spanska eller hebreiska.
– Vissa låtar sjunger vi på alla språken. Det är en ganska generös mix av vilka vi är och våra kulturer, som vi blandar friskt. Det inbegriper den judiska och den latinska kulturen, Mellanösternkulturen och givetvis den svenska.
Reuben Sallmander ser fram emot att få återse Norrbotten.
– Jag är gammal fältbiolog, och jag älskar Norrbotten och Sápmi. Jag känner mig hemma där. När jag varit upp och vandrat i Sarek och Padjelanta har vidderna, marken och platser berört mig djupt. Den här öppenheten, råheten och kargheten, jag älskar den verkligen.
Han har läst en del om den samiska kulturen, nu senast Harriet Nordlunds ”Samernas skapelseberättelse”.
– Den är en av minoritetskulturerna i Sverige, liksom den judiska. Jag känner mig befryndad med den samiska kulturen och är intresserad av ursprungskulturen och idén om att Sverige behöver ge samerna upprättelse för det som skett. För några år sen hade vi en konsert där Sofia Jannok var med, vi sjöng några låtar tillsammans på Södra teatern i Stockholm.
Reuben Sallmander är kanske mest känd som skådespelare, men musiken kom först:
– Min tanke från början var att jag skulle bli operasångare. Jag påbörjade en utbildning, men livet tog en annan väg när jag kom in på scenskolan. Men jag har alltid musicerat, sjungit i musikaler och andra sammanhang. Den klassiska rösten är bra att ha som teknik, men det är inte så jag vill sjunga i dag, säger han.
– Men musiken är den största konstarten för mig. När tonen slår an har jag svårt att värja mig, det spelar egentligen ingen roll vad det är för musik. Jag föredrar viss musik, men jag lyssnar på alla sorter och tycker att musik är oslagbart.