Örjan Esensjö vid Luleå kommun höll tidigare i Hamnfestivalen. Nu är han evenemangslots i kommunen och har bland annat till uppgift att bistå Putte i parken när den nya aktören genomför sitt arrangemang.
Det finns en tydlig orsak till att kommunen slutade med Hamnfestivalen och upphandlade Putte i parken berättar han.
– Det är en del i kommunens evenemangsplan som vi tog för ett par år sedan, att istället för att vara genomförare ska vi vara möjliggörare. Vi vill väva in fler och nya arrangörer i kommunen och då kan inte vi inte samtidigt plocka russinen ur kakan och sitta på arrangörsstolen. Vi ska inte stå i vägen för andra arrangörer, förklarar han.
Upphandlingen skedde på sedvanligt sett, några arrangörer anmälde intresse och Putte i parken vann anbudet. Det skedde redan 2020, men så fick festivalen skjutas upp tills i år på grund av pandemin.
Vad kostar det att ta hit Putte i parken?
– Kommunen lämnar ett bidrag på 750000 kronor.
Har ni fått mycket kritik för att "sälja ut" festivalen till en privat aktör som inte är från länet?
– Nej, inte från någon faktiskt. Vi har inte sålt ut någonting, vi har upphandlat en stadsfest av en arrangör och det är ett led i att vi ska bli bättre. Däremot har det skrivits i media om att Putte i parken stänger ute lokala aktörer men det är fel. All mat i tälten levereras från lokala krögare, all personal i tälten kommer från lokala krögare och det är mycket föreningsfolk med och jobbar. Det är precis som på Hamnfestivalens tid.
Evelynscenen i tält 1 framför Kulturens hus sköts av de lokala studieförbunden och där spelas det uteslutande lokal musik, betonar han.
Kommunen går också in och arrangerar ett program dagtid i stadsparken inriktat på barnfamiljer med clowner, sång, framträdanden och hoppmöjligheter. Orsaken är, förklarar han, att detta skulle bli för kostsamt för Putte i parken.
Det som däremot har försvunnit är det som kallades Hamnfestivalen live, dit alla lokala artister själva hade möjlighet att anmäla intresse att uppträda på fem olika scener.
– Det var samma sak med det. Putte i parken ska drivas runt på 750 000 kronor och då kan man inte säga att de ska göra alla de här sakerna som kostar pengar.
Istället blir det ett nytt "Luleå live" i november på liknande sätt som ifjol.
– Det är som Hamnfestivalen live med lite steroider. Vi pushar upp det ganska mycket och blandar upp det med riksaktuella artister och har 14 scener, så att Luleå fortsätter växa som en scen för lokal och regional musik. Där får vi in restauranger och andra scener som normalt aldrig annars har sysslat med livemusik men nu gör de det. Några har dessutom fortsatt med det efter Luleå live och jag hoppas att fler gör det.
Många går kanske fortfarande och sörjer Musikens makt – vad säger du till dem?
– Det gör jag också. Det är jättetråkigt att de inte ville fortsätta, det var en jättefin festival.
Men de tyckte ju att de fick för lite betalt?
– De fick samma bidrag av kommunen som de alltid har fått men ville öka det. Om jag tar av mig kommunkepsen att pratar utifrån egna erfarenheter, så är det en fara att göra sig beroende av en enda bidragsgivare. Man måste göra sig mer självständigt, annars blir det för skört.
750000 som ni betalar för Putte i parken, ska det räcka till alla artister och scener och allt annat?
– Nej, det är vårt bidrag. Det kan aldrig räcka ens till gagerna, utan det är en delfinansiering. Sedan får Putte i parken ta in intäkter på tivolit som hyr in sig i festivalen, på försäljningen i tält 1 och 2 och platserna på matgatan plus sponsring. Så vi får otroligt mycket för de där 750000 kronorna. Hamnfestivalen kostade mycket, mycket mer – för den sköt kommunen till 3,2 miljoner kronor.
Är det en del av avsikten, att det ska bli en besparing?
– Nej, det är inte därför. Någon sådan idé fanns inte. Den som vann upphandlingen hade det bästa konceptet och låg bäst i pris, så det blir definitivt billigare för kommunen – men det fanns inget sådant motiv.
Marie Rönnbäck och Katarina Omnell strövar om kring på festivalområdet redan torsdag mitt på dagen. De tycker det är för tidigt att döma hur festivalen blir.
– Jag tror att det kanske blir lite sämre, men det kommer ändå dra folk, eftersom det inte är så mycket sådant här som arrangeras i stan annars, säger Katarina Omnell.
Vad tycker du om idén att lägga ut den på en utomstående arrangör?
– Positivt är väl kanske att det kommer bli lite annorlunda saker som kommer hit, men det kan bli mindre av det lokala. Därför tycker jag det är bra att Terrassen tog över bluestältet för det har alltid dragit jättemycket folk.
– Jag tror ändå det kan bli ganska bra. Det kan bli ett litet uppsving med något nytt och fräscht och så är det ju beprövat på andra ställen, så jag tror det är ett koncept som kan hålla, säger Marie Rönnbäck.