I en konsert som Luleå kammarmusikförening arrangerar ska hon tillsammans med musiklärarkollegan Göran Fröberg spela alltifrån finsk tango till verk av Johann Sebastian Bach i Kulturens hus på onsdag.
– Jag vill visa bredden på dragspelsmusik. I Finland hör du dragspel i poplåtar, danslåtar och schlager – ja, överallt har man dragspel.
Görel Särs är 49 år, finlandssvensk och uppvuxen i Lövö utanför Jakobstad i Österbotten. Idag bor hon med sin man och två söner på Granön utanför Luleå
Hon började spela dragspel redan som nioåring.
– Dragspel är ju stort i Finland och jag hade sett de direktsända finska mästerskapen i dragspel på tv när jag var liten. Det var då jag bestämde mig, berättar hon.
Även hennes mamma hade drömt om att spela dragspel, men fick en gitarr istället, vilket var en livslång besvikelse, så när Görel Särs uttryckte sin önskan fick hon ett dragspel omgående.
– Jag tyckte om den maffiga klangen, det lät så starkt och kraftfullt. Ett dragspel är ju nästan som en hel orkester.
Det fanns ingen dragspelslärare i den kommunala musikskolan, så hon fick börja ta lektioner för en farbror i byn. Han hade en lite ovanlig pedagogik, minns hon. Eftersom basknapparna satt så att hon inte kunde se dem fick hon lära sig spela med en spegel framför sig.
– Jag lärde mig allting spegelvänt. Första gången jag skulle uppträda och inte hade den där spegeln blev det lite kaos, för då visste jag inte vad jag gjorde, berättar hon och ler åt minnet.
Redan efter något år var hon så duktig att hon fick spela när det var ringdans för skolkamraterna.
I skolan tog hon också pianolektioner.
– Jag var väldigt blyg på den tiden, men min pianolärare har senare berättat att jag redan på första lektionen hade sagt till henne att "bara så du vet så är det dragspel jag vill spela, men eftersom jag inte har möjlighet till det så håller jag till godo med piano".
Så småningom började det en dragspelslärare i musikskolan och då fortsatte hon med båda instrumenten.
I finska musikskolan fick man både musikteori och instrumentundervisning, så det var en gedigen utbildning. Hon fortsatte hela gymnasiet för att sedan söka in på Musikkonservartoriet i Jakobstad där hon gick i fem år.
Hon och hennes pojkvän, numera man, flyttade sedan till Umeå för att han skulle plugga. Hon började vikariera som klasslärare, men insåg att det inte var något för henne, så när Västerbottensteatern hörde av sig tog hon genast chansen.
– De var på jakt efter en kvinnlig dragspelare som kunde vara med i en pjäs om Edith Piaf och det var så jag halkade in på teatern.
Hon stortrivdes och fick vara med i flera uppsättningar. När de sedan flyttade till Luleå fortsatte hon jobba i Norrbottensteaterns produktioner innan hon började arbeta i Kulturskolan.
– Min man är brandman så vi fick inte ihop det logistiskt när jag också jobbade kväll.
Först jobbade hon i Boden, sedan i Piteå och slutligen lyckades hon få en tjänst i Luleå som piano- och dragspelslärare.
Hon trivs bra i Kulturskolan. De flesta elever hon har spelar piano, men hon ser också ett växande intresse för dragspel.
Allt som oftast anlitas hon också som musiker i olika sammanhang och ibland tar hon tjänstledigt för att åka på turnéer.
Tillsammans med fyra andra musiklärare har hon musikgruppen Bugarikvintetten, där Göran Fröberg som hon nu ska uppträda med på onsdagen också är medlem.
– Han kommer att spela flöjt, saxofon och klarinett.