Günther om utskällda låten: "Skrev den i Luleå"

Mannen bakom Günther var hemlig i många år. Nu berättar han om utskällda låtarna och världshiten som skrevs i Luleå.

Günther sunshine girls 2004

Günther sunshine girls 2004

Foto: Foto: Nina Leijonhufvud

Musik2021-10-15 21:57

2004 släppte Günther "Ding Dong Song" och en till synes svulstig och tysk artist i porrmustasch fick Europa att "trallala". Bakom artisten låg Mats Söderlund, som länge höll sin identitet hemlig och inte gärna ställde upp på intervjuer. Men innan besöket i Norrbotten, 16 år efter genombrottet, ringer han själv upp för en intervju.

– Med den ikonstatusen som jag har vill jag behålla dynamiken, jag har inte ställt upp i tv-program eller sådant. Jag vill inte ha det så. Hela Günther är att vara lite svår, det vill människor ha också. Jag har byggt hela den artistiska approachen på det, man vet inte var man har mig. Det är så jag får min energi, säger Söderlund.

undefined
Günther

Tidigt skaffade sig artisten ett kännetecken som den något sexistiska karikatyren, han har kritiserats för de lättklädda inslagen i hans musikvideos och tonen i hans låttexter. Skåningen är i dag 54 år, men Günther är för alltid 29 år och ungkarl.

Finns det låtar du inte skyltar med längre?

– Nej, absolut inte. Det är vissa låtar som man inte vill köra, alla ska få plats på spelningen. Min första bebis, "Ding dong", blev precis som jag ville ha den. Den satte mycket av mitt artisteri och den älskar jag att köra varje gång. Den är tidslös och sprider så mycket kärlek när vi är ute. Det finns ingen jag plockat bort, säger han.

Ingen som känns daterad?

– En låt som heter "Suntrip" kanske jag hoppar över ibland för att den kan bli lite för mycket buskis, det kan bli en krock när man har vuxit åt ett håll. Det blir lite schizofrent, men annars kör vi på. Det funkar bra.

undefined
Günther sunshine girls 2004

En av de mest omtalade låtarna, som kretsar kring små bikiniunderdelar, blev en världshit och gjorde att sensationen kring debutsingeln "Ding dong song" höll i sig. I musikvideon dansar lättklädda människor i Ibiza, Rom och Mallorca. Men låten föddes i Norra hamn.

– Jag skrev faktiskt "Teeny weeny string bikini" i Luleå. Jag hade precis slagit igenom med "Ding dong" och gick ut på Lule älv tidigt efter en spelning och blev nästan bländad av isen. Jag satte mig och skrev låten direkt efteråt och den blev senare större i vissa länder, minns Mats Söderlud.

Vad såg du som fick dig att tänka på bikinis?

– Det var nog mer ljuset som fick mig att längta till sommaren, jag satt där och helt plötsligt kom det till mig. Så kan det vara när man är ständigt skapande, då är man i ständig process. Det kan komma grejer när man minst anar det.

Günther
Günther
Günther om ...

... frånvaron:

– Det är många som inte är intresserade av mig som artist och säger att jag inte håller på längre, de vet inte att jag är den som kanske är mest iväg och spelar. Det blir så när man inte läser om mig i media, då finns man inte

... spela äldre låtar:

– Jag älskar ju det. Jag har ett ganska stort register att välja på. Jag kör nästan som en historieberättelse och börjar ofta med de äldre låtarna och kör fram till i dag. Det är trevligt och byggs på samma själ och energi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!