Kören som hjälper studenter genom tuffa studier

För många studenter har körerna Embla och Snapsakademien blivit ett sätt att hitta en ny gemenskap. Ett och annat par har också uppstått. Nu är det dags för konsert.

Snapsakademien och Embla repeterar tillsammans på måndagskvällarna i A-huset på universitetet. Dirigent är Martin Schultz.

Snapsakademien och Embla repeterar tillsammans på måndagskvällarna i A-huset på universitetet. Dirigent är Martin Schultz.

Foto: Ulrika Vallgårda

Musik2024-05-07 20:30

– Kören betyder hur mycket som helst för mig. Den gemenskapen som man får är oslagbar – jag kan inte gå igenom campus utan att vinka till folk, säger Karl Zetterqvist, 21 år från Stockholm, som pluggar till brandingenjör. 

– Just nu är kören hela mitt sociala liv, säger kompisen Markus Hyllengren, 22 år från Linköping, som pluggar till civilingenjör i datateknik.

David Brennan, 19 år från Nykvarn pluggar datateknik. Han kunde inte ta med sin tuba till Luleå eftersom det är ett tungt, ömtåligt och högljutt instrument. Då valde han körsång istället.

– Sjunga är så naturligt för människor, det finns en glädje i det, säger han.

undefined
David Brennan, Karl Zetterqvist och Markus Hyllengren har blivit vänner tack vare att de alla tre sjunger i Snapsakademien.

1995 grundades den manliga studentkören Snapsakademien i Luleå. 2011 grundades kvinnokören Embla. 

Varje jul och vår förenas de båda körerna för att ha konsert tillsammans och på onsdag är det dags igen, denna gång i Kulturens hus. 

Det blir en blandning av traditionella vårsånger och popsånger. De kommer att sjunga både separat och tillsammans. 

undefined
Snapsakademien och Embla är en manskör och en kvinnokör på universitetet i Luleå. När det blir konsert slår de sig ihop och sjunger tillsammans.

Att de har roligt lyser igenom när de sjunger.

– Det är hysteriskt kul att leda de här körerna. Ibland tänker jag, oj, får jag betalt för det här, säger dirigenten Martin Schultz.

undefined
Snapsakademien och Embla repeterar tillsammans på måndagskvällarna i A-huset på universitetet. Dirigent är Martin Schultz.

Läkarstudenten Sara Beite, 26 år från Stockholm, är ordförande för Embla. 

– Jag gick med för att bli en del av studentlivet och ha ett sammanhang här i staden, träffa jämnåriga och få musicera och ha konserter ihop, berättar hon.

David Forsling, 30 år från Degerfors, är ordförande i Snapsakademien. Han har börjat jobba men fortsätter sjunga i kören ändå. 

Han tror att kören har hjälpt många studenter att ta sig igenom studieåren.

– Man stöter på folk hela tiden här på universitetet som sitter med huvudet nergrävt i datorn tio, tolv timmar om dagen när de har en tung kurs. Jag vill att de ska få komma hit och bara sjunga loss när det är jobbigt.

Han vill också att körmedlemmarna ska kunna utvecklas med stöd av varandra – både musikaliskt och som människor.

– Det är en spexig kör och vi uppmuntrar folk att ta ut svängarna, som till exempel att göra rörelser till låtarna. Det leder också till att vi har roligt på våra rep.

undefined
Sista körrepet på universitetet före konserten på onsdag.

Felicia Törner, 23 år från Stockholm, pluggar till civilingenjör i teknisk design.

– Att komma upp hit var en väldigt stor omställning. Jag är lillasyster och hade aldrig ens sovit hemma själv, så det var riktigt tufft i början, speciellt under coronan när allt var på distans, minns hon.

När hon gick med i Embla blev det annorlunda. De annars trista måndagskvällarna fylldes med sång och hon träffade många nya kompisar.

– De som är mina bästa vänner idag kommer från kören.

undefined
Sara Beite är ordförande för Embla och David Forsling för Snapsakademien. I körerna skapas vänskapsband och även ett och annat par har uppstått. Elias Small och Tyra Liljerud träffades tack vare körerna 2009. Eon Johansson Lövestam och Felicia Törner blev ihop på körresan i höstas.

Ifjol reste Snapsakademien och Embla till Piteå på en körfestival.

– Vi bodde tillsammans, åt tillsammans och sjöng tillsammans. Man lärde känna alla mer, berättar hon.

Det var då hon blev ihop med sin pojkvän Eon Johansson Lövestam i Snapsakademien. 

Han är 20 år, kommer från Stockholm och pluggar teknisk fysik. Snapsakademien är en helt annorlunda kör än han sjungit i tidigare.

– Vi har sittningar och heldagsrep och det känns som att alla kommer nära varandra. Det är skönt att ha en hobby vid sidan av plugget, säger han. 

undefined
Eon Johansson Lövestam och Felicia Törner blev ett par under körresan till Piteå ifjol.

Att träffa sin partner via körsången var bra tycker de.

– Då vet man att man har ett intresse gemensamt, säger Eon Johansson Lövestam.

– Det sker lite mer naturligt än när man söker aktivt. Jag började ju inte i kören för att hitta en partner, utan det blev bara en bonus, säger Felicia Törner och skrattar.

undefined
Eon Johansson Lövestam och Felicia Törner visste redan när de blev tillsammans att de hade ett gemensamt intresse: Körsång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!